En av de mest välkomna uppdateringarna i IOS 12 var ett Kontrollcenter som vi äntligen kan anpassa efter egna behov och önskemål. Totalt kan vi lägga till (och ta bort) 20 olika genvägar. Alltifrån de klassiska och användbara genvägarna för ficklampan, timer och kameran, till lite mer okända, som ett sätt att aktivera några av IOS alla olika hjälpmedel.

Läs också! Tips: Så når du Kontrollcenter enklare – med IOS inbyggda hjälpmedel

Först, så här gör du för att anpassa Kontrollcenter

Från start kommer Kontrollcenter med en förinställd uppsättning genvägar till bland annat ficklampa, kamera och timer. Men om du inte tycker att de är till så stor nytta, eller bara vill lägga till fler, är det enkelt fixat.

Gå till Inställningar > Kontrollcenter > Anpassa reglage. Där kan vi lägga till och ta bort reglage, samt ändra ordningen på dem. Ta fram Kontrollcenter från övre högra hörnet på en Iphone utan hemknapp, och från botten av skärmen på en Iphone med hemknapp, för att sedan se hur förändringarna ser ut.


Iphone Kontrollcenter smarta tips

Hem-appen – snabbaste sättet att släcka lampan

Har du kopplat upp lampor och annat i ditt hem är den här genvägen ett måste. Istället för att bläddra bland hemskärmarna efter appen eller be Siri tända eller släcka en lampa – det går mycket långsammare – kan vi nå alla våra uppkopplade smarta hemmet-prylar direkt från Kontrollcenter. Ett måste för Homekit-användaren.


Iphone Kontrollcenter smarta tips

Airpods som hörapparat

Från IOS 12 fick Iphone och Airpods ett sätt att agera ”hörapparat” med funktionen Live listen. Med funktionen kan vi placera vår Iphone närmare den person vi försöker höra, som ett hörhjälpmedel. Det ljud som Iphone-mikrofonen tar upp strömmas sedan till Airpods. Denna funktion har funnits tidigare i IOS, men nytt i IOS 12 är det fungerar också med Airpods.

Det helt klart smidigaste och snabbaste sättet att slå på funktionen är från Kontrollcenter. Lägg bara till genvägen som heter Hörsel, så kan vi slå på funktionen där när vi har Airpods i öronen.

Läs mer: Airpods får ny funktion för bättre hörsel i IOS 12


IOS Kontrollcenter tips

Snabbare tillgång till hjälpmedel

Den som ofta använder några av IOS inbyggda hjälpmedel gör gott i att lägga till genvägen direkt på Kontrollcenter. Där får vi då snabb tillgång till några de hjälpmedel vi har lagt till under Hjälpmedelsgenväg i inställningen för Hjälpmedel.


IOS genvägar i Kontrollcenter tips

Öka och minska textstorlek snabbt

Glömt läsglasögonen? Med denna genväg kan vi enkelt öka textstorleken i IOS, bara för att lika enkelt minska den när du hittat glasögonen igen. Allt genom en lättåtkomlig och användbar genväg i Kontrollcenter kallad Textstorlek. Vi kan också minska textstorleken härifrån.