Vpn-tjänsten Pure VPN har ett klart streaming-fokus, eller Netflix-fokus om vi ska vara ännu lite mer exakta. Pure VPN har till och med en hel avdelning på sin hemsida där man kallar sin tjänst Netflix VPN.

Med andra ord: Pure VPN lovar att vi ska kunna nå Netflix amerikanska utbud alldeles oavsett var vi själva befinner oss. Vi knappar in oss på en server i Secaucus, USA, och visst lyckas vi nå amerikanska Netflix. Brittiska BBC Iplayer når vi från en brittisk server.

Missa inte! Läs vårt stora test av vpn-tjänster för Mac här

Vi höjer dock ett varningens finger. Vi har läst rapporter från flertalet användare som inte fått Netflix att fungera, trots att de försökt med flera olika servrar. Fungerar det inte när du testar – Netflix är trots allt på jakt efter vpn-tjänster som utlovar streamingstöd, och det är möjligt att vissa servrar hinner blockeras – finns en 31 dagar lång pengarna tillbaka-garanti att utnyttja.


Test Pure VPN för Mac

Stökig Mac-klient

När vi först startar tjänsten möts vi av en skärm med fem olika val: Stream, Internet Freedom, Security/Privacy, File sharing och Dedicated IP. Det är onödigt krångligt och innebär lite för många otydliga val, åtminstone för en ny användare som inte vet vad den behöver för stunden. Ingen annan tjänst vi testat presenterar oss med en sådan här märklig startskärm.

För en van användare kan det däremot vara ett enkelt sätt att anpassa tjänsten efter vad vi behöver för stunden. Streamingläget prioriterar högre hastighet, men kan ge lägre säkerhet (varför och hur framgår inte någonstans). Läget Security/Privacy ska istället ge högre säkerhet och full anonymitet, men kan ge lägre hastighet.

Test Pure VPN för Mac

Överlag är Mac-klienten inte något vidare att använda. Den upplevs stökig och svårnavigerad och vi hittar inget sätt att använda programmet enbart från menylisten. Programmet hänger sig riktigt rejält en gång under testet också, vilket inte direkt ger några extra pluspoäng. Vill vi söka efter länder fungerar det inte att söka ”usa” om vi vill ansluta till en amerikansk server, utan vi måste skriva ”united” innan något resultat dyker upp. Många sådana små men inte oviktiga detaljer drar ned helhetsupplevelsen.


Hastigheten varierar kraftigt

För den som inte är intresserad av streaming kan vi i alla fall glädjas åt att Pure VPN hör till de större tjänsterna i sammanhanget med över 2 000 servrar i fler än 140 länder.


På svenska servrar får vi överlag fina hastigheter. Vi behåller ungefär 85 procent av vår ursprungliga hastighet.

Det är sämre ställt på utländska servrar. På brittiska servrar får vi rätt bra resultat men framför allt på amerikanska får vi närmast usla hastigheter. Det sämsta vi ser under vårt test är när vi tappar 90 procent av vår ursprungliga hastighet på en förvald amerikansk server. Riktigt illa.

Test Pure VPN för Mac
Pure VPN ger rätt trubbig information om vår nättrafik från menyraden.

I genomsnitt behåller vi 50 procent av hastigheten på utländska servrar – inget att skryta om.

Pure VPN följer en anti-loggningspolicy och lovar att inte blanda in någon tredje part. Däremot sparar företaget information om bandbredd och anslutningar för att förbättra tjänsten.

I skrivande stund är priserna nedsatta för det längsta abonnemanget. Vid ett års bindningstid betalar vi 3,33 dollar per månad, ungefär 32 kronor innan skatt. Lågt, men inte lika lågt som det kunde vara för ett tag sedan då vi kunde komma så lågt som tolv kronor i månaden med en femårsplan. Den verkar inte finnas kvar längre.

Tre månader kostar 75 kronor i månaden medan en månad kostar över hundralappen.

Omdöme

Pure VPN har ett lågt pris vid långa abonnemang och massor av servrar världen över, men dåliga hastigheter från amerikanska servrar. Det finns bättre val, särskilt om du inte är ute efter utländska streamingtjänster.


Fakta Pure VPN

Testad: Mars 2019.
Kontakt: Pure VPN.
Fakta och mätresultat: 2 000+ servrar i 140+ länder. 18 mbit/s. 150 ms. Genomsnitt av utländska och svenska servrar (ursprungligt resultat: 29 mbit/S, 4 ms).
Systemkrav Mac OS-klient: 10.10.0 eller senare.
Killswitch: Ja.
Övrigt: 24/7-support, P2P, 31 dagars pengarna tillbaka-garanti, finns app för flertalet routrar, fungerar med Netflix, split tunneling, 256-bit kryptering, fem användare per konto, dedikerad IP.
Pris: 10,95 dollar/mån (cirka 100 kronor) i 1 månad, 8 dollar/mån (cirka 75 kronor) i tre månader, 3,33 dollar (cirka 30 kronor) i ett år.

Ladda ner Pure VPN här!

plus

Lågt pris vid långt abonnemang.
Netflix-stöd – om än med frågetecken.
Många servrar.

minus

Låga hastigheter.
Tungt gränssnitt.

Betyg: 3 av 5