Det är inte på något sätt skrivet i sten att Apple kommer släppa en vikbar Iphone bara för att Samsung och Huawei släppt Galaxy Fold och Mate X. Vi lär inom bara något år få se om det här är en övergående trend, eller om vikbart faktiskt innebär en rad fördelar som Apple och världens smartphone-tillverkare inte kommer kunna bortse ifrån.

Om Apple ändå släpper en vikbar Iphone finns det några punkter som företaget inte kommer att lämna orörda. Här är två saker som Apple inte skulle skippa i en vikbar Iphone.

Läs också! Krönika: Därför finns ingen vikbar Iphone – och ingen anledning att vara förvånad

Vikbar Iphone
Foto: Corning

Vikbart glas – låter omöjligt men är redan på väg

Det här är som vi bedömer det en av de viktigaste byggstenarna för att Apple alls ska överväga en vikbar Iphone.

Apple gillar inte plast, i alla fall inte på skärmar. Redan i den första Iphone-modellen valde man bort plast till förmån för glas som är mer reptåligt och som dessutom känns lyxigare. Och det i en tid då i princip alla smarta telefoner hade skärmar i plast.

Vikbart glas låter som en omöjlighet, men kan bli verklighet redan inom ett par år. I en intervju med Wired berättar vd:n för Corning att man utvecklar glas som är tunt nog för att vikas, men samtidigt tåligt nog för att tappas i marken.

Corning förser Apple och många andra tillverkare med glas till mobilskärmar. Apple har tidigare investerat stora summor i företaget och har av allt att döma relativt täta band. Först när Apple kan köpa böjbart glas lär Apple överväga att lansera en vikbar Iphone.

Vikbar Iphone

Mjukvara som matchar den större skärmen

Här har Apple faktiskt ett försprång gentemot konkurrenterna. Visst fungerar Android även i större storlekar, som åttatums-skärmen på Huawei Mate X. Men Android-plattor för en tynande tillvaro och Android-appar för större skärmar håller sällan hög kvalitet. Apple har däremot både Iphone och Ipad i sitt stall.

När du viker ut en vikbar Iphone skulle helt enkelt ett Ipad-gränssnitt aktiveras istället, och alla appar körs i sitt Ipad-anpassade gränssnitt.

Läs också! Vikbar Iphone 2020? Apple patenterar ännu en vik-design

Det finns ett bra utbud av appar i App Store som har gränssnitt väl anpassade till de båda skärmstorlekarna. Här har Apple med sitt rika ekosystem redan idag en chans att göra vikbart mycket mer användbart.

En spännande tid för Iphone

Vi har rapporterat om Apples patent på vikbara Iphone-modeller sedan åtminstone 2017. Företaget har säkerligen ett par prototyper på vikbara telefoner i sina labb redan, och rykten går att Samsung uppvaktar Apple med modeller av vikbara skärmar som man gärna börjar sälja till Iphone-tillverkaren.

Det är nu Apple lutar sig tillbaka och ser vad konkurrenterna gör, och framför allt tar reda på hur vanliga konsumenter använder (och inte använder) de vikbara telefonerna.

Men man vill också veta hur vikbara telefoner kan förbättras. Vi vet fortfarande ingenting om hur hållbara de är eller hur batteritiden påverkas av de stora skärmarna.

Och kanske kommer det snart helt andra tekniker som kan erbjuda liknande fördelar utan att vi behöver gå omkring med en ömtålig vikbar mackapär i fickan. Som Apples ar-glasögon, som ryktas släppas redan nästa år. En sak är dock klar: 20-talets Iphone ser plötsligt mycket mer spännande ut.