Pioneer är ett av få företag som satsat ordentligt på ljudtillbehör för just lightning-porten – alltifrån en liten konferenshögtalare, till brusreducerande lightning-hörlurar. De ingår alla i Pioneers Rayz-serie.

Den lyxigaste hörlursmodellen hittills i serien är Rayz Pro, men skillnaderna mot de billigare modellerna är rätt få. Längst ut på sladden finns faktiskt inte en lightning-port utan en mikro-usb-port. I förpackningen medföljer två adaptrar: en för lightning-porten på vår Iphone och en usb-c-adapter för en usb-c-telefon eller för vår Mac, om vi har en sådan av nyare snitt. Och så klart nya Ipad Pro som saknar både lightning och hörlursuttag, och helt förlitar sig på usb-c.

Test Pioneer Rayz Pro
Adaptern ser större ut än vad den upplevs. I verkligheten känns den sällan otymplig eller i vägen.

Medföljer gör också en nätt väska som duger gott som förvaring åt både lurarna och till de två adaptrarna. En intressant detalj finns också på lightning-adaptern; en till lightning-ingång där vi kan koppla in en sladd för att ladda medan vi lyssnar. Smart, även om det blir rätt många sladdar. Lightning-ingången stöder även dataöverföring.

Sladden är inte alls lika jobbig som vi upplevde med det billigare lillasyskonet Rayz Plus. Här är den mer följsam och känns lenare.

Men mycket annat av det vi skrev i vårt test av Rayz och Rayz Plus är sant också för Rayz Pro, så läs gärna det testet också om du funderar på att slå till. Som tidigare finns här flera smarta funktioner, som autopaus som pausar musik (lite som Airpods) när vi tar båda lurarna från öronen. Vi får en smart och oftast välfungerande brusreducering som vi kan anpassa efter omgivningen, och läget Hearthru som släpper igenom visst ljud.

Test Pioneer Rayz Pro

På sladden finns som tidigare en fjärrkontroll som förutom play, paus och volym även har en programmeringsbar knapp i tre steg. Med knappen kan vi öppna Musik-appen, Rayz-appen eller exempelvis växla mellan vanligt läge och Hearthru.

Den stora skillnaden med denna nyare modell är egentligen förbättrad kompatibilitet med de olika adaptrarna och att Hej Siri-stöd tillkommit. Det fungerar ungefär varannan gång när vi testar ropa Hej Siri ut i luften. Det är i alla fall bättre än Airpods, som fortfarande inte har funktionen. Och de gånger det inte fungerar kan vi också trycka på fjärrkontrollen för att aktivera Siri.

Test Pioneer Rayz Pro
Uppdateringar kan ge hörlurarna fler och bättre funktioner med tiden.

En bra, ambitiös app medföljer varifrån vi bland annat kan uppdatera våra hörlurar, justera ljudbilden, kalibrera isoleringen.

Tung sladd påverkar passformen

Totalt finns tre moduler på sladden: en mikrofon, en rätt stor fjärrkontroll och längst ned nära telefonen en anslutning för att byta adapter. Det gör att sladden blir rätt tung. Fram till att vi hittat rätt passform är det lätt hänt att hörlurarna glider ur öronen under en promenad eller ett löppass.

Test Pioneer Rayz Pro
Fem par örontoppar och två olika ”fenor” medföljer i förpackningen, så de flesta bör kunna hitta en bra passform.

Det krävs lite tid för att hitta rätt, men efter ett tag fungerar det hela rätt bra. Passformen är viktig också för att få bästa möjliga ljud och inte minst att brudreduceringen ska fungera som tänkt. Med rätt örontoppar är vi överlag nöjda med både ljud och brusreducering.

Brusreduceringen är inte lika effektiv som på ett par over ear-lurar, men det är svårt att tävla med omslutande form. Ljudet är helt okej med rätt övertygande bas och diskant, men precis som sitt lillasyskon Plus lider hörlurarna av ett lite väl klent mellanregister. Enbart ljudet är inte riktigt värt 1 600 kronor, men vi får som nämnt många andra smarta funktioner.