Iphone har en funktion som heter Viktiga/Signifikanta platser (”significant location” på engelska). Den gör att telefonen lagrar en detaljerad historik över alla platser du har varit på. Det låter som en integritetsmardröm, och en artikel på Medium skriven av Jack Cohen som delats flitigt får det att verka som det.

Bland kommentarerna till artikeln verkar det också som att många tolkar artikeln så och kallar funktionen skrämmande.

Men vad Jack Cohen verkar ha missat är en text som står precis under reglaget som aktiverar funktionen i Inställningar -> Integritetsskydd -> Platstjänster -> Systemtjänster -> Signifikanta platser: ”Viktiga platser är krypterade och Apple har inte tillgång till dem.”

Funktionen används för att ge bättre förslag i Siri, smartare vägbeskrivningar, automatisk gruppering av foton i Bilder och annat. Listan är krypterad och skickas aldrig till Apple, och för att ändra inställning och se listan över sparade platser måste du låsa upp telefonen igen med Face ID/Touch ID/lösenkod.

Det enda sätt någon annan än du själv kan komma åt den här platshistoriken är genom att ha tillgång till din Iphone och din lösenkod. Om du ändå är obekväm med det kan du rensa historiken och stänga av funktionen.