Så fort en ny teknik introduceras höjs oroade röster för att Apple har halkat efter. Företaget har en innovationsgloria runt sig och förväntas vara först på bollen på allt mellan himmel och jord – varför har Apple inte släppt en 5g-uppkopplad, självkörande men framför allt flygande bil med vikbara 8k-mikroledskärmar som framruta redan?

Varje gång vi hör de här alltid lika oroliga rösterna måste vi också påminna oss om alla de gånger Apple varit nästan sist på bollen. Det finns massor av saker som detta företag inte uppfunnit, och som man varit sena med att implementera i Iphone och andra produkter:

  • 3g
  • Ansiktsigenkänning
  • Tablet-datorer
  • Oled-skärmar
  • Wifi
  • Datormusen
  • Persondatorn
  • Pekpennan
  • Och mycket, mycket annat

Faktum är att hela den smarta telefonen är ett utmärkt exempel på något som Apple aldrig uppfann, utan snarare återuppfann.

Men ändå. Varje gång lyckas någon höja varningsflaggan och konstatera att Apple halkat efter, bara för att Samsung råkar släppa vikbart först. En telefon som visserligen är intressant just för att det är något helt nytt, men som också är en uppenbart omogen produkt med sitt höga pris, dess tjocklek, och det fula hål som bildas i mitten när telefonen är hopvikt.

Läs mer: Galaxy Fold – Samsung släpper första vikbara mobilen

Samsung Galaxy Fold
Foto: SamsungSamsung Galaxy Fold.

Senast i raden är den gamla Apple-grundaren Steve Wozniak, som låter mer som ett nättroll än en expertkommentator när han blev intervjuad i Bloomberg om Apple och vikbart häromveckan.

Läs mer: Steve Wozniak orolig: ”Apple borde göra en vikbar Iphone”

"Apple är inte ledande när det kommer till saker som vikbara telefoner, och det oroar mig för jag vill verkligen ha en vikbar telefon. Det är en sådan teknik som verkligen fångar mitt intresse", säger Steve Wozniak till Bloomberg.

Inte för att på något sätt avdramatisera eller nedvärdera Samsung Galaxy Fold eller Huawei Mate X. Framför allt den senare är en verkligt imponerande pryl, och vi ska vara glada att det finns folk som vågar ta risker – så andra slipper.

För alla oss som följt Apple en längre tid behöver vi knappast påminnas om att Apples specialitet inte ligger i att ta fram nya tekniker, utan att istället i att förstå hur den bäst ska förvaltas med slutanvändaren i fullt fokus.

Redan Samsung Galaxy S4 hade uppmärksamhetfunktioner liknande de som finns i Face ID i Iphone i dag, men vem minns det när de fungerade så dåligt?

Läs också: Mate X: Huawei släpper vikbar 5g-telefon

Apple har precis som många av sina konkurrenter patent och patentansökningar på vikbara tekniker som sträcker sig tillbaka till åtminstone 2017. Men det är en sak att testa tekniker och möjligheter internt, en annan sak att testa det på sina kunder.

Det senare gör Apple mycket sällan, med några få undantag. Exempelvis Apple Watch som var en rätt ofärdig produkt när den släpptes. Istället väljer Apple ofta den konservativt försiktiga vägen – titta bara på hur länge Iphone 6-designen överlevde.

Det ska bli väldigt intressant att se hur Apple tar Iphone in i 2020-talet. Men att företaget inte släpper en vikbar telefon i dag säger precis ingenting om framtiden för Iphone.