Tunnelbear är fyllt av tecknade björnar, småroliga skämt om björnar och notiser som låter oss veta att: ”Grrr! Ditt surfande är inte längre skyddat av en björn!” när vi kopplar bort oss från vpn-tjänsten. Eller det trevligare: ”Ditt surfande är nu skyddat av en krypterad björnkram”.

Tunnelbears sätt att sticka ut i den stora mängden av vpn-tjänster är kanske lite fyndigt – även om vi märker att vi snart ser förbi alla dessa halvroliga notiser. Men det viktiga är så klart att ta reda på hur tjänsten står sig i förhållande till resten av den digra konkurrensen av vpn-tjänster.

Läs också! Ovpn för Mac: Svensk vpn-tjänst med integritet i fokus

Kanadensiska Tunnelbear är ingen jätte i sammanhanget. Företaget har servrar i 22 länder, men exakt hur många servrar tjänsten har till sitt förfogande vet vi tyvärr inte. Trots att vi frågat har vi ännu inte i tid för publicering av denna artikel fått något svar. Vissa uppgifter på nätet pekar mot runt 4 000 servrar, vilket är en ansenlig mängd för en lite mindre tjänst. Vi uppdaterar artikeln när (eller om) vi får ett officiellt svar.

Test Tunnelbear
Björnarna bidrar inte till säkrare surfande vad vi vet, men visst har Tunnelbear hittat ett intressant sätt att sticka ut i den stora mängden av vpn-tjänster. Kul – ett tag i alla fall.

Tunnelbear framstår inte som lika mycket av integritetsaktivister som exempelvis nyligen testade Ovpn, men här finns i alla fall en antiloggningspolicy och dessutom en i sammanhanget lättläst integritetspolicy. All trafik skyddas med AES 256-bit-kryptering.

Hastigheterna är glädjande nog väldigt fina. På svenska servrar lyckas vi behålla hela 90 procent av vår ursprungliga hastighet. På utländska servrar (mätt på ett snitt av brittiska och amerikanska) är det inte så tokigt. Här behåller vi 64 procent av hastigheten.

Test Tunnelbear

Tyvärr lyckas vi inte komma åt amerikanska Netflix, så streamare bör leta vidare.

Tunnelbear har en föredömligt enkel och avskalad vpn-klient som gör det viktigaste bra. Programmet lever i menyraden och vi kan helt ta bort programmet från Dock om vi vill det, något vi uppskattar. Att byta server går snabbt och det finns ett bra auto-läge som väljer server automatiskt.

Överlag är det här en rättfram, enkel tjänst som inte överöser oss med alternativ. Bra för den som bara vill vara lite mer skyddad på nätet eller kunna byta virtuell plats, utan några vidare krusiduller. Att välja sin plats på en världskarta kan liksom inte bli ett enklare förfarande.

Snålt med alternativ

För den som bara vill testa finns en rätt duglig gratistjänst med 500 MB fria data. Det räcker inte långt om vi konsumerar video, men för en säkrare uppkoppling på kafé eller hotell lite då och då kan det kanske vara tillräckligt. Betalar vi får vi däremot obegränsad data och ett konto som kan användas på upp till fem enheter.

Vid enbart månadsbetalning blir tjänsten rätt dyr, 9,99 dollar eller lite drygt 90 kronor i månaden. Binder vi upp oss på ett år sjunker priset till fem dollar i månaden (knappt 50 kronor). Några andra alternativ finns inte.

Omdöme

Björnar räcker tyvärr inte så långt för att sticka ut bland många bra konkurrenter. Tunnelbear är en klart godkänd vpn-tjänst med fina hastigheter, men erbjuder inget extra och har dåligt streaming-stöd.

Fakta: Tunnelbear

Testad: Februari 2019.
Kontakt: Tunnelbear.
Fakta och mätresultat: 22 servrar i okänt antal länder. 22 mbit/s. 44 ms. (Snitt av svenska och utländska servrar).
Systemkrav Mac OS-klient: Mac OS 10.10 Yosemite och senare.
Övrigt: Kill switch, gratisversion, stöd för Mörkt läge i Mojave.
Pris: Cirka 90 kronor i 1 månad, cirka 50 kronor i månaden vid ett års bindningstid.

Testa Tunnelbear gratis här!

plus

Enkelt att använda.
Bra hastigheter.
Finns gratisalternativ.

minus

Amerikanska Netflix fungerar inte.
Något begränsat med servrar.
Inte översatt till svenska

Betyg: 4 av 5