Ibland hindrar Mac OS dig från att göra något som skulle kunna ha oväntade konsekvenser. I vissa fall får du en varning som du kan ignorera, i andra inte. Om du till exempel försöker mata ut en skiva där någon fil är öppen i ett program kommer systemet säga ifrån.

Om du har filer i papperskorgen och väljer Finder -> Töm papperskorgen (när du har Finder öppet) får du upp en varningsdialog som undrar om du är säker på att du vill radera filerna. Om du håller nere alt-tangenten när du väljer menyvalet hoppar du över dialogrutan.

Full papperskorg

Men om systemet ser att någon fil i papperskorgen används av ett program eller systemet får du bara en varning utan något alternativ att faktiskt tömma papperskorgen. Om det ligger andra objekt i papperskorgen får du välja mellan hoppa över, stoppa och fortsätt.

I ett supportdokument beskriver Apple några saker du kan testa:

Om du är nyfiken på vad det är som faktiskt använder filen kan du testa att öppna Terminal och skriva in följande:

lsof | grep -i

Efter ett mellanslag lägger du sedan till en del av filnamnet på filen du vill radera, och trycker retur. Efter ett tag bör du få en lista med resultat som kan visa vilken process (program) som har satt klorna i filen.

Radera direkt

Om inget annat fungerar kan du tvångsradera filer direkt från Finder. Klicka på papperskorgen för att öppna den, markera filen du vill radera, ctrl/höger-klicka på den och välj Radera direkt.