Senaste uppdateringen (2019-09-02):

Färska tecken i IOS 13

I juli påstod Digitimes att Apple har stoppat utvecklingen av ar-glasögon, men nya uppgifter från Macrumors pekar på att så inte alls har skett.

Dolt i betaversionerna av IOS 13 har Macrumors nämligen hittat en lång rad referenser till stereoskopisk augmented reality, vilket bara kan vara användbart med glasögon med varsin skärm för varje öga.

En app som bara finns i Apples interna byggen av systemet och kallas ”STARTester” kan växla till och från glasögonläge. En readme-fil och textsträngar runt om i systemet har också referenser till något som kallas ”StarBoard” och verkar vara ett stereo-ar-läge.

Slutligen har Macrumors hittat referenser till en produkt med kodnamn ”Garta” som verkar höra ihop med ett annat kodnamn – ”T288” – och kan vara en del av en familj produkter.


Uppdatering (2019-07-12)

Nedlagd utveckling?

Sedan lång tid tillbaka har det ryktats om att Apple utvecklar smarta AR-glasögon och det har även talats om en serietillverkning redan till hösten.

Nu hävdar emellertid taiwanesiska Digitimes att utvecklingen har lagts i malpåse och att de inblandade personerna tilldelats andra arbetsuppgifter.

Varför Apple skulle lägga ner projektet framgår inte av rapporteringen, men möjligtvis handlar det om att företaget vill fokusera på andra produkter.

I sammanhanget bör det nämnas att Digitimes har haft fel många gånger förr, detta trots flitiga kontakter med Apples underleverantörer.

Läs också! Google Maps-AR på väg ut – testat av användare redan nu

Tidigare (2019-03-09):

Enligt uppgifter från den välkända analytikern Ming-Chi Kuo blir Apple under mitten av året klara med sin allra första modell av smarta glasögon. Det skriver Macrumors. Glasögonen ska sedan vara redo att börja masstillverkas hösten 2019, men Kuo noterar att det finns en risk att produktionsstarten dröjer till 2020. Lansering ska ske under 2020.

Enligt uppgifterna kommer ar-glasögonen lanseras som ett Iphone-tillbehör snarare än en fristående produkt. Glasögonen ska i första hand användas som en skärm, medan alla beräkningar, nätverkskopplingar och liknande sköts av en parkopplad Iphone.

Det ska också göra att glasögonen blir tunnare och lättare än om all hårdvara behövde vara inbyggd i enheten.

Tidigare uppgifter från Bloomberg har också hävdat att glasögonen kan börja tillverkas 2019 och lanseras detta år, alternativt år 2020. Glasögonen kan komma att köra ett eget operativsystem kallat ”Ros”, kort för reality operating system.

Baserat på olika patentansökningar har Apple utforskat möjligheter med förstärkt och virtuell verklighet i mer än 10 år, men kanske blir 2019 det år vi får se Apples första dedikerade AR-hårdvara.

Tidigare (2019-02-27):

Flertalet rykten pekar mot att Apple kan släppa ett par ar-glasögon år 2019, 2020 eller 2021, men än så länge har detaljerna varit sparsmakade. Ett nyligen beviljat patent i USA ger dock nya ledtrådar, skriver Appleinsider.

Patentet gäller en ”huvudmonterad skärm,” utan att specifikt nämna ar-glasögon. Här beskrivs hur en sådan kan lägga en datorgenererad vy över användarens egna syn, exempelvis för att visa intressanta punkter och ge information om platser i en ”förstärkt verklighet”.

Apples smarta glasögon
Foto: Apple

Glasögonen ska också kunna användas för att hjälpa oss hitta och identifiera saker på en mycket mindre skala, som att leta saker i ett hem eller tyda en instrumentbräda i en bil.