Unicode är en standard som ämnar ge ett nummer till varje tecken du kan tänka dig i alla språk – och det är också viktigt när det gäller matematik, typografi, ekonomi och annat. Poängen är att att nästan vad som helst som kan visas som enskilda symboler kan kodas och visas på olika enheter så länge de har ett typsnitt med de symbolerna.

På Mac kan du ganska enkelt komma åt nästan alla tecken i unicode-standarden. Men det är inte alltid så enkelt att hitta.

Inställningar

Börja med att öppna Systeminställningar -> Tangentbord och kontrollera att Visa tangentbord- och emojivisare i menyraden är ikryssat. Det kommer automatiskt göra att menyn för inmatningskällor visas om den inte gjorde det redan (en svensk flagga om du använder svenskt tangentbord).

Nu kan du öppna det program du vill skriva tecknen i. Klicka sedan på flaggan i menyraden och välj Visa Emoji och symboler. Det öppnar fönstret Teckenvisare (varför menyvalet inte heter så undrar vi också).

Fler kategorier

Till vänstret i teckenvisaren ser du olika kategorier. Från början finns här inte så många – långt ifrån allt som finns i unicode. Men klicka på kugghjulet uppe till vänster och välj Anpassa lista så öppnas en ny lista där du kan kryssa i de kategorier du vill visa. Börja rota här så kan du plötsligt ha tiotals kategorier att välja bland, från egyptiska hieroglyfer och runskrift till geometriska former och musikaliska symboler.

Om du väljer Emoji i listan kommer mitten av fönstret delas upp med en ny lista till vänster för olika emoji-kategorier. Det är samma kategorier som i mobilen och i Mac OS inbyggda emojivisare (som du kan visa med kortkommandot ctrl-cmd-mellanslag).

Sök efter emoji

En annan smart grej här är sökfältet uppe till höger. Här kan du så klart söka efter enskilda tecken, men vad är det för vits med det? Testa i stället att söka efter en beskrivning, till exempel ”hjärta” eller ”flyg” så får du fram eventuella emoji som har det ordet i beskrivningen. I fallet ”flyg” får du till exempel upp pengar med vingar och ett ufo.

Det finns inga garantier att mottagaren av en textfil där du använder mer obskyra symboler kommer se dessa korrekt, men skickar du till en annan Macanvändare är sannolikheten i alla fall rätt hög.

Genvägar på tangentbordet

En del specialtecken finns redan inbyggda i tangentbordet, och de är många fler än på Windows. Klicka på flaggan i menyraden och välj Visa Tangentbordsvisare så dyker ett virtuellt tangentbord upp. Håll sedan inne shift, alt eller shift+alt för att se vilka tecken som finns tillgängliga. Vilka det är skiljer sig åt beroende på vilket tangentbord du använder (svenskt tangentbord har alltså inte samma specialtecken som amerikanskt).