Apple har sedan 2017 utlovat en ny Mac Pro som ska ge de proffsanvändare som behöver det ett modulärt system som kan byggas ut i efterhand. Apples chefer har varit försiktiga med orden och har egentligen inte avslöjat så mycket mer än så, och därför har det spekulerats oerhört mycket om vad som egentligen kommer.

Nu påstår Youtube-kanalen Tailosive Tech att källor inom Apple har avslöjat att nya Mac Pro kommer bestå av fristående moduler för cpu/ram, gpu, lagring och annat.

Det handlar alltså inte om ett klassiskt torn som Mac Pro innan 2013 års modell. Istället påstås Apple ha tagit fram ett nytt hårdvarugränssnitt för att koppla samman modulerna externt utan kablar. Grundmodulen, som Tailosive Tech kallar ”hjärnan” ska vara något större än Mac Mini och huserar processor, internminne, lite lagring och grundläggande portar. Andra moduler kommer vara grafikkort, rejäl lagring och fler kontakter.

Tanken är att kunder som huvudsakligen behöver Xeon-processorer och mer minne än vad Mac Mini hanterar ska klara sig med grundmodulen, och att de som till exempel behöver gpu-kraft kan köpa till en eller flera gpu-moduler.

Tailosive Tech påstår att Apple jobbar med en tidig version av thunderbolt 4, en teknik Intel ännu inte har sagt något om, som möjliggör de extrema bandbredder som kommer krävas.