Tesad produkt: Paperlike for Ipad
Pris: Drygt 300 kronor (29 euro) inklusive frakt. Finns att köpa hos bland annat Amazon.de.

När vi drar ett finger, eller ännu hellre Apple Pencil över Ipad Pro-skärmen känns det förvånansvärt likt ett vanligt A4-papper. Lite plastigare kanske, men annars gör skärmskyddets yta en stor skillnad jämfört med glaset på Ipad-skärmen.

Ytan är svår att fånga på bild, men den bäst beskrivas som en mycket lätt kornig, texturerad, nästan skrovlig yta som härmar fibrerna i ett papper.

Läs också! De 8 bästa apparna till Ipad och Apple Pencil

Det ger mer friktion och en mindre glatt yta som gör det mer likt att dra en penna över ett papper. Känslan är nästan överraskande likt ett vanligt A4-papper. Däremot sjunker pennans spets så klart inte in i skärmskyddet på samma sätt som i ett papper. Men närmare riktigt papper än så här är det nog svårt att komma på en Ipad-skärm.

Paperlike test

Ytan blir matt istället för det annars glansiga glaset. Föredrar vi matta skärmar före blanka är Paperlike också en bra idé, skärmen blir mindre känslig för blänk från lampor och fönster.


Fin yta på bekostnad av färg

Tyvärr betyder denna papperslika yta att vi får sämre färgåtergivning och blekare kontraster. På vita ytor märks det mest, skärmen ser lite kornig ut och det uppstår något som nästan liknar ISO-brus i digitala fotografier.

Ju mer vi använder Paperlike, desto mer lär vi oss att bortse från det och så fort vi kollar på en video, bilder eller gör vad som helst som inte har en vit bakgrund försvinner det mesta av bruset. Men första gångerna ser det mycket märkligt ut och klart är att vi får en något sämre skärm på bekostnad av en annars fin yta att teckna, rita och skriva på.

Missa inte! Därför är Face ID bättre på Ipad än på Iphone


Paperlike test

Bra passform och tydliga instruktioner

Med i förpackningen följer både en våtservett och en avtorkningsduk för att få bort alla fingeravtryck från glaset. Tydliga instruktioner för att montera skärmskyddet medföljer också. Trots det är det svårt att helt undvika luftbubblor, även om vi får bort de flesta och de största genom att dra ett betalkort över skärmen. Två stycken skärmskydd medföljer dock i alla beställningar, vilket ger marginal för misstag.

Väl monterad får vi en fin passform som går ända ut i hörnen av vår Ipad, så vi slipper fula kanter. Däremot är sensorhuset för Face ID öppet, för att inte försämra ansiktsigenkänningen. En inte helt orelaterad fördel är att skärmen blir mindre kladdig. Hur pass repigt denna yta blir över längre tid återstår dock att se.