Olika lösningar för att använda en Ipad som extraskärm till Mac har funnits länge. Många av de första lösningarna förlitade sig enbart på wifi, vilket låter smidigt och härligt trådlöst – men det var särskilt stabilt eller pålitligt.

Både Duet Display och Luna Display försöker göra detta på ett bättre sätt. Funktionen är densamma, men de olika tillverkarna löser det hela på lite olika sätt. Klart är att båda alternativen är bland de bästa på marknaden, men vad skiljer dem egentligen åt?

Läs också! Test av Luna Display: Använd Ipad som trådlös skärm till din Mac

Trådlöst eller sladd?

Den viktigaste skillnaden är att Luna Display förlitar sig på en kombination av hårdvara och en trådlös wifi-koppling, medan Duet är tänkt att användas med sladd mellan Mac och Ipad. Duet går visserligen att använda trådlöst också (mot en extra kostnad), men är i första hand designad för sladd och fungerar bäst så.

Luna Display vs Duet Display
Foto: AstroLuna Display.

Även Luna Display går att använda med sladd om vi inte har en wifi-uppkoppling, men Luna Display är tvärtom tänkt att användas trådlöst i första hand.

Som hjälp för den trådlösa wifi-kopplingen till vår Ipad har Luna Display en liten plastplupp som ser ut som ett litet usb-minne. Pluppen finns att köpa med antingen Mini Display Port eller usb-c-kontakt, så ny eller äldre Mac spelar mindre roll.


Hårdvaruacceleration för bättre prestanda

Luna Display gick hårt ut när man under hösten 2018 lanserade sin lösning för att förvandla Ipad till en extern skärm. Förutom att vara den första hårdvarulösningen som ger en trådlös Ipad-skärm, gav man också den dittills – enligt oss och många andra – herre på täppan Duet, en vass utmaning.

Luna Display vs Duet Display
Foto: DuetDuet Display.

Duet Display har funnits längre på marknaden, och länge varit det mest stabila alternativet för den som vill utöka skärmytan på det mest portabla sättet – med en Ipad. Sladdkopplingen är helt enkelt bättre än de trådlösa kopplingar konkurrenterna erbjöd, i alla fall fram tills att Luna Display släpptes.

I vårt tidigare test av Luna Display hade vi inga problem med den trådlösa kopplingen, Lunas hårdvarumetod fungerar alltså. Men förutom en stabil uppkoppling bjöds vi även på nyheter som hårdvaruacceleration. Mac OS identifierar Ipad-skärmen som en riktig skärm och kan använda gpu:n även för program som körs på Ipad-skärmen. Det ger bättre prestanda och mindre fördröjningar, latensen sägs vara lägre än till och med Airplay.

Duet har nog känt av pressen, för i december uppdaterades appen med flera viktiga uppdateringar. Nu klarar även Duet hårdvaruacceleration och Ipad-skärmen dyker upp som en riktig skärm i Mac OS (fungerar från 10.14.2 och framåt).

Skillnaderna mellan Duet och Luna är därmed mindre än tidigare, men på en svajig wifi-uppkoppling upplever vi bättre prestanda hos Duet med sin sladdkoppling. Den som ofta använder halvtaskiga nätverk gör bättre i att spara en slant och helt skippa de trådlösa möjligheterna med Luna.

Fördel Duet Display

  • Touch Bar. Både Luna och Duet tillåter touch-input och vi kan använda Apple Pencil för att navigera i Mac OS. Men Duet har ett extra ess i rockärmen, via Mac-programmet kan vi aktivera en Touch Bar på Ipad om vi vill det.
  • Duet Pro ger fullt Apple Pencil-stöd med tryckkänslighet.
  • Fungerar med Windows.

Fördel Luna Display

  • Fungerar trådlöst. 
  • Stabil hårdvarukoppling. 
  • Inga prenumerationer, inga extra avgifter. 

Pris: Rent köp eller prenumeration

Prismodellerna skiljer sig lite grann åt hos de två tillverkarna. För Duet köper vi IOS-appen, och får då Mac OS-programmet som också behövs på köpet. Duet kostar 109 kronor att köpa och ger det mesta vi behöver. En rätt billig lösning för mycket nytta alltså.

Sedan finns även två prenumerationstjänster att köpa till om vi vill: Duet Air och Duet Pro. Duet Air ger prioriterad support, bättre rendering av bilden samt Remotedisplay, som gör att vi kan använda Ipad som skärm trådlöst samt att vi kan komma åt vår dator från var som helst i världen. En typ av Remote desktop-lösning alltså.

Duet Pro ger allt i Air, samt fullt stöd för Apple Pencil med känslighet för tryck samt lutning av pennan. Tryckkänsligheten går att justera och flera inställningar kan göras som gynnar inte minst professionella kreatörer, däribland färgjusteringar av skärmen.

För Air får vi betala 225 kronor per år. Pro kostar 279 kronor per år.

Luna är lite enklare. Vi köper hårdvaran och får sedan apparna på köpet. Det är allt, inga prenumerationer eller tillval. Luna kostar 79,99 dollar samt åtta dollar för långsam frakt (14-21 dagar) eller 15 dollar med snabb frakt (3-6 dagar). Det vill säga ungefär 800-900 kronor inklusive frakt till Sverige, beroende på fraktalternativ.

Mer info: Luna Display.
Mer info: Duet Display.


Systemkrav

För Duet gäller följande:
Mac: Mac OS 10.9 eller senare. (Mac OS 10.14.2 krävs för hårdvaruacceleration).
Ipad: IOS 8.0 eller senare.

För Luna gäller följande:
Mac: Mac OS 10.11 Capitan eller senare. En Macbook Air, Macbook Pro, Imac från 2012 eller senare, alternativt Mac Pro från 2013 rekommenderas.
Ipad: En Ipad 2, Ipad Mini eller Ipad Pro eller senare, som kör minst IOS 9.1.