Testad produkt: Macbook Pro 16" (2019)
Pris: 29 990 kronor hos CDON.

Sedan den släpptes 2006 har Macbook Pro varit synonym med kreativa proffs. En lika viktig del av uniformen som tjockbågade glasögon, rutiga skjortor, och lugg och/eller skägg. Andra laptops har haft högre prestanda tidigare, eller bättre skärmar, men arbetshästen Macbook Pro var standardvalet för designers, illustratörer, animatörer, redigerare och fotografer. 13-tumsmodellen (och 17-tummaren medan den fanns) var alternativ för vissa, men 15-tummaren gav bäst blandning av prestanda och bärbarhet för de flesta.

Nu finns den inte mer. I alla fall inte ny från Apple. Den har ersatts av en helt ny storlek: 16-tums Macbook Pro. Vi har tillbringat en dag med den, och här är våra första intryck.

Jämfört med 15-tummaren

Din första fråga lär vara: Hur mycket mer dator är den egentligen? Till att börja med är det bara 0,6 tum eftersom 15-tummaren egentligen är 15,4 tum stor och 16-tummaren exakt 16. Den är alltså bara 1,5 centimeter längre på diagonalen.

Jämfört med 15-tums Macbook Pro

Förutom det är svaret i princip allt du kan önska dig. En mer högupplöst skärm utan att datorn blir särskilt mycket större, ett nytt tangentbord baserat på samma design som det som följer med Imac, högre prestanda, mer minne och lagring, och ett ljudsystem vi bara kan beskriva som fenomenalt.

Den är inte perfekt, men om du gillade vad Apple gjorde med 15-tummaren kommer du gilla den nya modellen, minst fyra procent mer. Och det utan att priset har höjts mer än fyra kronor.

Minns du 17-tums Macbook Pro kanske du är orolig att vi återigen får dras med en dator som känns som en matbricka, men tack vare de smalare kanterna längs skärmen är 16-tummaren bara en aning större än 15-tumsmodellen, och mindre än en millimeter tjockare. Den är ungefär lika stor som 15,6-tumsmodeller från konkurrenter som Dell XPS 15 eller Razer Blade Advanced.

Baksidan

Datorn kommer få plats i de flesta fodral ämnade för 15-tumsdatorer i allmänhet, men inte figursydda fickor för 15-tums Macbook Pro.

Slutsatsen på den här fronten är: Om du inte hade något problem med storleken eller vikten på 15-tums Macbook Pro kommer du inte heller ha något problem med nya 16-tumsmodellen.

Skärmen

Hade du väntat dig en 4k-skärm som på många konkurrenters maskiner blir du besviken. Apple tror att upplösningen 3072x1920 pixlar ger Macbook Pro betydligt bättre batteritid än 3840x2160 hade gett och att du inte kommer märka skillnaden på en skärm i den här storleken (den har 226 pixlar per tum).

Vi kunde se skillnad på 15-tummarens 2880x1800 pixlar och en 15-tummare med 4k, men vi har inte hunnit testa lagom länge för att avgöra saken på den nya modellen.

Färgomfånget har inte ändrats och Apple fortsätter utgå från dci-p3-färgrymden och inte Adobe RGB. Den gamla modellen visade 87 procent av Adobe RGB medan till exempel XPS 15 och HP Zbook Studio klarar 100 procent.

I vardagsanvändning har skärmen lika klara och lystrande färger som tidigare och med 500 nits ljusstyrka är det inget problem att Apple inte har något oled-alternativ. Vi räknar också med att färgerna kommer vara lika korrekta som tidigare, men har inte hunnit mäta med en kalibrator än.

Under skärmen hittar du tangentbordet och en omdesignad Touch Bar. Undertecknad har personligen inte förstått varför Apple inte byter till en pekskärm istället för den lilla fjuttiga Touch Bar-raden – det är enklare att peka på en hel skärm när du sitter på tåget eller i ett stökigt kafé – men Touch Bar har åtminstone börjat stödjas av de flesta proffsprogram.

Escape-knappen är tillbaka som en fysisk knapp på den nya modellen, vilket Apple är efterfrågat hos framför allt många utvecklare som använder den stup i ett. Touch ID-knappen har också separerats från resten, men det verkar mest vara för att skapa balans i designen.

Touch Bar

Nytt tangentbord

Det nya tangentbordet är definitivt en förbättring, och inte bara om det löser de tidigare problemet med pålitlighet (något tiden får avgöra). Det är väldigt behagligt att skriva på. Knapparna trycks ner djupare och känslan är mer som på Magic Keyboard från stationära Macar.

Apple har också återgått till piltangenter som alla har samma storlek, formade som ett uppochnervänt T. Det var också en efterfrågad ändring bland många användare.

Styrplattan är exakt lika stor som tidigare. Med andra ord enorm jämfört med de flesta konkurrenters styrplattor. Det gör det lätt att arbeta med pekgester för att till exempel markera och manipulera olika objekt.

Under höljet sitter liknande komponenter som tidigare men Apple har stuvat om lite och byggt ett nytt kylsystem som ger bättre luftgenomströmning och därför högre prestanda tack vare den ökade kylningseffekten.

T-pilar

16-tums Macbook Pro har som tidigare nionde generationen Intel Core-processorer, Core I7 och I9. Du kan nu välja till den något uppdaterade Core I9-9980HK som har turboboost till 5,0 gigahertz. Intel har visserligen börjat släppa tionde generationen chip, men än så länge enbart för mindre kraftfulla bärbara och för stationära datorer.

Andra komponenter har också förbättrats. Internminnet kan nu utökas till 64 gigabyte men där var Apples konkurrenter som Dell och HP först. Lagringstaket har dubblerats till 8 terabyte vilket är mer än hos någon annan tillverkare (och kostar 26 000 spänn).

Det här är precis den sortens uppgraderingar ”kosta-vad-det-kosta-vill”-proffs efterfrågar, men så klart för dyrt för de flesta kunder. Grafikchippen har också uppgraderats till AMD:s Radeon Pro 5000M-serie och upp till 8 gigabyte minne.

Prestanda

Vi har börjat med att testa 16-tums Macbook Pro i Photoshop, eftersom det är det kanske mest använda programmet bland proffsanvändare inom flera branscher. Vi har också kör Cinebench-testbänken och kommer följa upp med fler tester i Cinema 4D och Adobe After Effects.

Här har vi jämfört följande tre modeller:

  • 16-tums Macbook Pro med Core I9 på 2,3 gigahertz, 16 gigabyte minne, Radeon Pro 5500M med 4 gigabyte vram, 1 terabyte ssd.
  • 15-tums Macbook med Core I9 på 2,4 gigahertz, 32 gigabyte minne, Radeon Pro Vega 20 med 4 gigabyte minne, 4 terabyte ssd.
  • Razer Blade Studio Edition med 15,6-tums 4k-skärm, Core I7 på 2,6 gigahertz, 16 gigabyte minne, Geforce RTX 2080 med 8 gigabyte minne, 512 gigabyte ssd (med Windows 10 Home).

Cinebench R20

Photoshop 2019

Trots att vårt testexemplar av 16-tums Macbook Pro har långsammare processor och hälften så mycket minne som vår 15-tummare är den snabbare, så Apples nya kylningssystem har definitivt en effekt. Photoshop-testet visar hur 32 GB minne gör nytta: i det allmänna testet är 15-tumsmodellen 15 procent snabbare än nya 16-tummaren.

Razers dator hade ingen suck i just de här testerna, men Geforce RTX 2080 är ett kraftfullare grafikkort än något av Apples chipp och vi räknar med att den kommer vissa i realtids-3d-tester.

Kvalitetsljud

Högtalarna i en laptop är i vanliga fall inget vi ägnar mer än en flyktig tanke. Sannolikheten är hög att du aldrig ens testar dem ordentligt utan ansluter riktiga högtalare vid skrivbordet och använder hörlurar när du är ute och flänger.

De flesta laptops producerar ett ljud som ligger någonstans mellan burkigt och mediokert. Men det nya ljudsystemet i 16-tums Macbook Pro låter faktiskt bra. Det klarar också högre volym. Skillnaden jämfört med 15-tumsmodellen är väldigt tydlig, oavsett om vi spelar pop, soundtracks eller någon annan genre är ljudet varmare och fylligare.

Du lär inte sälja av dina studiomonitorer än på ett tag, men i vårt hittills korta test har högtalarna varit nog så trevliga att lyssna på.

Mikrofonerna i datorn har också uppgraderats med matchande förbättringar. Du lär inte märka så stor skillnad i ett sönderkomprimerat Skype-samtal, men om du funderar på att börja spela in podcasts kanske du inte behöver en extern mick längre.

Med Sidecar
En funktion konkurrenterna inte kan tävla med är möjligheten att använda en Ipad som tillfällig extraskärm med Sidecar.

Tidigt omdöme

16-tums Macbook Pro är, föga förvånande, den bästa bärbara Macen hittills. Om du äger en 15-tummare från 2018 eller 2019 är det nog inte värt att uppgradera. Men om du har hållit ut lite längre – och framför allt om du har avvaktad i hopp om ett nytt tangentbord – kan det här vara bästa tillfället på länge att investera i en Macbook Pro.

Vi kommer fortsätta testa datorn och återkommer med ett mer slutgiltigt besked och ett betyg. Vi behöver bland annat ge tangentbordbordet lite mer tid, och vill testa Apples batteritidslöften.

Testat av Neil Bennett, översättning och bearbetning av Anders Lundberg.