16-tumsskärmen

De extra 0,6 tummen i den nya 16-tummaren går snabbt att vänja sig vid, och gör faktiskt inget jätteskillnad när allt kommer kring. Varje extra tiondels tum som går att vinna i skärmyta tas såklart tacksamt emot, särskilt eftersom att datorns totala storlek inte har ökat nämnvärt. Men någon dramatisk skillnad är det inte.

Upplösningen har ökat en aning, men pixeldensiteten är densamma som tidigare – 226 pixlar per tum. Visst hade det varit trevligt att se en 4k-skärm här, särskilt som skärmytan nu växt en aning. Apple tror sig dock inte kunna göra det utan att det påverkar batteritiden för mycket, och om det är sant får vi hålla med om att det är rätt avvägning.

På tal om batteritid är det 100 wattimmar stora batteriet en välkommen förbättring. Det ökar vikten en aning, men för en maskin som redan är den största bärbara dator Apple säljer är det en kompromiss som är lätt att acceptera.

En del av den utökade batterikapaciteten äts upp av den större skärmen, och under en veckas användning har skillnaden mot den 15-tummare undertecknad tidigare använt inte varit jättestor. Ungefär tio timmar är möjligt att uppnå, men det krävs lite anpassningar av användaren. Som att dra ned ljusstyrkan en del och inte köra de tyngsta programmen. I vilket fall som helst tas varje ökning i batteristorlek tacksamt emot. Nu är batteriet återigen lika stort som i 2015 års Macbook Pro. MacWorld kommer hålla ytterligare koll på batteritiden i framtida tester.


Macbook Pro tangentbord

Elefanten i rummet

Tangentbordet är utan tvekan en av de största nyheterna i denna maskin. Apple kallar det Magic Keyboard, troligen i ett försök att få oss alla att associera det med något betydligt trevligare (Apples trådlösa tangentbord heter Magic Keyboard och är uppskattat av många). Och visst finns mycket att gilla här.

Som den inverterade t-formen som gör det enklare att känna var piltangenterna sitter utan att kolla, och den dedikerade escape-tangenten som gör det möjligt att vila ett finger på tangenten utan att den aktiveras.

Slaglängden i tangenterna har nästan dubblerats, en millimeter mot tidigare 0,55 millimeter. Det gör stor skillnad och tar ärligt talat lite tid att vänja sig vid efter fyra år med stumma fjärilstangenter. Muskelminnet behöver justeras en aning, men det är ganska snabbt gjort.

Om du aldrig riktigt kom överens med fjärlistangenterna i Apples bärbara datorer kommer du med säkerhet gilla Magic Keyboard i denna nya 16-tummare.

Att beskriva det som en total återgång till tidigare tangentbord är dock inte helt korrekt. Apple har snarare slagit ihop det bästa av två världar – längre slaglängd, saxmekanism och större avstånd mellan varje tangent från tidigare tangentbord, samtidigt som tangenterna är stabila och inte alls så svampiga som de tidigare kunde vara. Det senare är ett av fjärilstangentbordets få fördelar.

Långtidstest Macbook Pro

Tangentborden har sällan tagit upp några längre stycken i datortester på senare år – innan Macbook 12 tum och Macbook Pro kom och ställde allt på ända år 2015 respektive år 2016. Att saxmekanismen är tillbaka borde borga för bättre hållbarhet än fjärilsmekanismen, då det är en bättre beprövad teknologi.

Alla hoppas nog innerligt på att det här tangentbordet inte ska bjuda på några obehagliga överraskningar, men det enda som egentligen kan bevisa det är mer tid.


En bärbar Imac Pro

Apple har gjort fler rätt än fel vad gäller företagets Mac-produkter under de senaste två åren. Höjdpunkten (innan Mac Pro släpps) är den uppskattade Imac Pro. Och faktiskt påminner denna Macbook Pro mycket om vad Apple gjort med Pro-versionen av allt-i-ett-datorn.

Macbook Pro 16 tum är i toppen av hierarkin vad gäller bärbara datorer från Apple, och den har fått flera förbättringar som Imac Pro har fått. Fantastiska högtalare och bättre kylning som resulterar i en något tystare dator och framför allt bättre prestanda. Det här är lite grann som det bärbara alternativet till Imac Pro.

På tal om ljud är det värt att ägna ett stycke åt de fantastiska högtalarna, för det går inte att utrycka det på något annat sätt. De saknar motstycke i en bärbar dator. Den stora Macbook Pro-storleken har alltid haft de bästa högtalarna bland Apples bärbara Macar, men det här är den största förbättringen hittills ljudmässigt.

Sex högtalare skapar tillsammans en ljudbild som är både fyllig och detaljrik på ett sätt vi inte hört i en bärbar dator tidigare. Ljudet klår både enklare hörlurar och många blåtandshögtalare, inte minst får vi en stereoseparation som faktiskt låter separerad, och med Dolby Atmos-stöd går det att få ljud som åtminstone påminner om ett surround-system.

Om hemmets enda tv är upptagen en kväll (ja, det hände undertecknad under testperioden) kan Macbook Pro med beröm agera ett bärbart substitut. Det är faktiskt inget annat än ett nöje med den stora skärmen och ljudet från de sex högtalarna, särskilt med material som stödjer Dolby Atmos (som i Apple TV Plus).

Ljudet kan dessutom bli högt utan tillstymmelse till distorsion eller pinsamt rasslande eller vibrationer i chassiet. Det känns solitt och är en upplevelse att njuta av. Inte bara när vi påminner oss om att det är en bärbar dator det handlar om.


De få invändningarna

Det finns inte så många invändningar för denna nya monstermaskin, men några bör nämnas. 30 000 kronor för en bärbar dator är med de allra flesta mått väldigt mycket pengar, och för en del användningsområden går det att få tag på datorer med liknande prestanda för lägre prislapp (läs: pc-sidan).

Men Mac OS kombinerat med hårdvara i absolut världsklass gör det svårare att klaga. Och så lär datorn till stor del köpas av företag som inte kan räkna hem intäkter av arbete på maskinen. Det är helt enkelt ett arbetsverktyg och inte så mycket annat.

720p-webbkameran är fortfarande kass, särskilt i jämförelse med de inbyggda mikrofoner och högtalare som nu är i världsklass. Och om du fortfarande stör dig på den totala usb-c/thunderbolt 3-tillvaron som en Macbook av idag innebär är detta ingen räddning. Portsituationen är precis som den varit i fyra år. Hörlursuttaget har åtminstone inte rykt ännu.

Kostnaden för i synnerhet den större skärmen och det större batteriet är en dator som är lite större och tyngre än tidigare. När datorn hålls i ena handen och en 15-tummare i den andra är den nya 16-tummaren kännbart tjockare. Men skillnaden till 16-tummarens nackdel är inte alls stor. Datorn väger in på precis två kilo – helt acceptabelt med tanke på vilken kraft som bärs runt på – och för den som tidigare är van med 15-tumsstorleken kommer 16-tummaren inte kännas chockartad på något sätt.

Det är självklart så att inte alla bärbara Macar borde behöva prioritera bärbarhet över prestanda. Många Macbook Pro-användare har nog säkert ändå sin dator på ett skrivbord större delen av tiden, och då spelar antalet millimetrar på tjockleken mindre roll.

Föra andra finns trots allt både Macbook Air och en mindre 13-tumsversion av Macbook Pro för den som prioriterar låg vikt bärbarhet över allt annat. Macbook Pro 16 tum är som inte så orimligt tung som kan tros, men om bärbarhet är lika viktigt som en stor arbetsyta eller separat grafik finns en del funderande och jämförande med framför allt 13-tummaren att göra.

Bäst av allt torde dock den nya prislappen vara – i Sverige blott fyra kronor mer än tidigare, och det för en dator som är bättre på så många fronter. Många rykten talade om att denna dator skulle bli ett ”premiumalternativ” ovanför den vanliga 15-tummaren med en svensk prislapp på närmare 40 000 kronor, men 16-tummaren ersätter den tidigare 15-tummaren rakt av och på samma prisnivå som tidigare.

Det rekommenderade grundpriset startar på 29 999 kronor, och i det här fallet får köparen en dator som är väldigt vettig även utan uppgraderingar. Datorn kommer utrustad med Core i7-processor med sex kärnor, 16 GB arbetsminne och en 512 GB stor ssd, vilket gör grundmodellen lätt att rekommendera för den som helst vill slippa spendera pengar på uppgraderingar.


Omdöme

Bra köpHar du irriterat dig på Apples bärbara datorer på senare tid är Macbook Pro 16 tum det bästa svaret på fyra år. Äntligen finns en Macbook utan frågetecken eller orosmoment – Macbook Pro 16 tum är en fullträff. För andra som helst slipper den relativt otympliga formen eller som inte har en månadslön att lägga på en dator kan det här ses som en positiv förhoppning och indikation om framtiden för Apples bärbara Pro-datorer.

Läs även: Test av fler Macbook Pro-modeller

Specifikationer

Produkt: Macbook Pro 16 tum 2,3 gHz, åtta kärnor, Intel Core i9 (testad modell).
Testad: November 2019.
Funktion: Bärbar dator från Apple.
Operativsystem: Mac OS Catalina 10.15.1.
Processor: 2,3 gHz nionde generationen 2,3 GHz Intel Core i9, Turbo Boost upp till 4,8 GHz (testad modell, fler processor som tillval, sex kärnor i7 i grundmodell).
Minne: 16 GB 2 666 MHz ddr4 (32 och 64 GB som tillval).
Lagring: 1 TB ssd-lagring (512 GB i grundmodell, upp till 8 TB som tillval).
Grafik: Intel UHD Graphics 630 + AMD Radeon Pro 5500M med 4 GB grafikminne (8 GB som tillval, 5300M med 4 GB i grundmodell).
Skärm: 16.0 tum, 500 nits ljusstyrka, led-bakbelyst med ips-teknik. Upplösning, 3 072 x 1 920 pixlar med 226 pixlar per tum. Stöd för P3-färgspektrat. True Tone.
Kommunikation: Wifi-anslutning med 802.11ac, kompatibel med IEEE 802.11a/b/g/n. Bluetooth 5.0.
Mått: 1,62 x 35,79 x 24,59 cm (höjd x bredd x djup).
Vikt: 2,0 kilo.
Tillverkare/mer info: Apple.
Rek. prisFrån 29 999 kronor hos Apple..
Pris: 29 990 kronor hos Webhallen.

plus

Större skärm och mycket större batteri – i en inte så mycket större form. 
Det nya tangentbordet. 
64 GB ram och 8 TB ssd finns som tillval. 
Hårdvara i världsklass. 

minus

Touch Bar har fortfarande tveksam nytta. 
Ingen sd-kortläsare. 
720p-webbkamera. 
Saknar Wifi 6.