Testad produkt: Apple Macbook Pro 16" (2019)
Pris: 28 989 kronor hos Dustin Home..

Redan vid MacWorlds första test av denna maskin lovade många detaljer gott. Märkbart bättre prestanda – inte minst bättre grafikprestanda – ett helt nytt tangentbord, en större skärm och högtalare som helt golvar oss i ljudkvalitet.

Läs även: Test av fler Macbook Pro-modeller

Nu har denna nya 16-tummare stått på skrivbordet, kastats ned i en väska och använts flitigt i runt en månads tid, som en bärbar dator är tänkt att användas. Det är dags att sammanfatta våra intryck efter en månad med Apples nya bärbara proffsmaskin.

Långtidstest nya Macbook Pro 13 tum: Apples bästa Macbook – om priset spelar roll


Lite mer än en månad har passerat sedan MacWorld först lade vantarna på denna större, escape-tangentbestyckade och kraftigt uppdaterade Macbook Pro 16 tum.

Många av de första intrycken från maskinen lever kvar. Det fylliga ljudet är fortfarande lika imponerande och den 16 tum stora skärmen är en fröjd att arbeta på. Den lite större storleken och högre vikten jämfört med 15-tummaren stör egentligen inte. Visst känns den aningen tjockare när den plockas upp i hopvikt läge, men det går snabbt att vänja sig.

Läs mer! Macbook Pro 15 tum mot 16 tum – här är alla detaljer som förändrades

Det nygamla tangentbordet kommer göra fler användare nöjda än tidigare. De användare som gillar längre slaglängd kommer känna igen sig, det känns ungefär som i Macbook Pro-generationen från 2015 men ännu lite bättre.

För de som faktiskt föredrog den kortare slaglängden i Macbook Pro från 2016 och framåt borde tillvänjningsperioden för detta tangentbord inte vara så fasligt lång. För undertecknad tog det ett par dagar att lära om fingrarna.


En månad med Macbook Pro 16 tum

Imponerande batteritid – 100 wattimmar gör skillnad!

En nyhet som däremot står ut extra mycket, när maskinen nu hunnits testas under längre tid, är batteritiden. Den imponerar nu verkligen.

Med tidigare generationer Macbook Pro har batteriprestandan varierat lite för mycket. Ibland gick det att utan problem få ut 8-10 timmar, medan den i värsta fall kunde krypa nedåt bara 3-4 timmar.

De variationerna finns delvis kvar, men märks mindre när batteriet blivit så mycket större i denna modell. Batteritiden kommer som alltid variera beroende på vad datorn används till, men under en månads testande har maskinen aldrig krupit under fem timmars uppskattad batteritid från full laddning, och mycket sällan ens under sju timmar. Vissa gånger med lugnare arbete, som mejlande, läsning och surf, har batteritiden flera gånger stuckit iväg långt över 12-13 timmar – det är imponerande.

Runt åtta timmars arbete utan att behöva tänka på att snåla på batteritiden eller dra ned ljusstyrkan för mycket bör de flesta användare kunna räkna med. En arbetsdag utan laddare helt enkelt, och det är klart godkänt.

En intressant anekdot från testperioden, och ett varningens finger för framtida användande, är att vissa typer av usb-c-adaptrar kan käka en hel del ström. Med en rejäl adapter från Satechi (den här närmare bestämt) inkopplad till datorn och med bara ett usb-minne inkopplad blev batteritiden oväntat kort. Så fort adaptern kopplades ur förlängdes den uppskattade återstående batteritiden med mer än en timme. Det är värt att ha i åtanke när adaptrar används.


Inga skandaler så här långt

Apple har gjort mycket rätt med denna nya 16-tummare. Faktiskt har inte en enda ”skandal” kring maskinen dykt upp, så som tyvärr har skett med tidigare modeller. Tangentbordet håller ihop utan problem, i alla fall efter den första månaden av användning. Inte heller syns antydningar till överhettade processorer eller ”throttling” där processorn stryps av för hög värme.

Det enda detalj vi kan klaga på är att MacWorlds testmaskin drabbats av ”poppande” högtalare – det knäpper i högtalarna när visst ljud pausas. Det ska dock vara ett mjukvaruproblem som inte förtjänar att kallas en skandal.

Den allmänna opinionen kring denna dator verkar kort sagt vara övervägande positiv, och vi kan inte annat än att stämma in i det.


Månadstest Macbook Pro 16 tum

En fullträff, men inte oproblematisk

Det här är troligen Apples mest lyckade bärbara dator sedan 2015.

Men visst kan vi fortfarande irritera oss på vissa saker. Den (bara lite mindre) slimmade designen ger inte plats för någon sd-kortläsare, och att laga eller uppgradera maskinen på egen hand har inte varit möjligt på många år. Det är helt enkelt så Apples bygger sina datorer idag.

Det finns bara usb-c-portar vilket fortfarande, fyra år senare, kräver adaptrar för många användare. Det ökar inköpspriset ytterligare med några hundralappar, och kan föra med sig oväntade effekter som försämrad batteritid, som vi sett under denna månad.


Rimlig ingångsmodell

Vi kan ana att den som slog till på en Macbook Pro 15 tum direkt efter förra uppdateringen i maj 2019 är en aning butter just nu, för det här är en rejält mycket bättre dator till samma pris som tidigare. Att priset dessutom sjunkit en tusenlapp hos många svenska återförsäljare sedan första gången vi testade datorn skadar såklart inte heller. På flera håll går den nu att få tag på för under strax under 29 000 kronor.

Separat grafik, 16 GB internminne, 512 GB ssd och en sexkärnig Core i7 är standardutrustning. Det gör även instegsmodellen lätt att rekommendera, något som långt ifrån alltid är fallet med Apples datorer.

Som vi noterade redan i vårt första test av maskinen: Äntligen finns en Macbook utan frågetecken eller orosmoment – Macbook Pro 16 tum är en fullträff.


Omdöme

Bra köpOm kraven är höga eller prislappen inte spelar någon större roll är det här den bästa bärbara dator du kan köpa från Apple just nu. Om budgeten är tajtare eller om du föredrar en mindre bärbar dator håller vi fortfarande fast vid att ingångsmodellen av Macbook Pro 13 tum är den bästa bärbara datorn just nu.

Specifikationer

Produkt: Macbook Pro 16 tum 2,3 gHz, åtta kärnor, Intel Core i9 (testad modell).
Testad: December 2019.
Funktion: Bärbar dator från Apple.
Operativsystem: Mac OS Catalina 10.15.1.
Processor: 2,3 gHz nionde generationen 2,3 GHz Intel Core i9, Turbo Boost upp till 4,8 GHz (testad modell, fler processor som tillval, sex kärnor i7 i grundmodell).
Minne: 16 GB 2 666 MHz ddr4 (32 och 64 GB som tillval).
Lagring: 1 TB ssd-lagring (512 GB i grundmodell, upp till 8 TB som tillval).
Grafik: Intel UHD Graphics 630 + AMD Radeon Pro 5500M med 4 GB grafikminne (8 GB som tillval, 5300M med 4 GB i grundmodell).
Skärm: 16.0 tum, 500 nits ljusstyrka, led-bakbelyst med ips-teknik. Upplösning, 3 072 x 1 920 pixlar med 226 pixlar per tum. Stöd för P3-färgspektrat. True Tone.
Kommunikation: Wifi-anslutning med 802.11ac, kompatibel med IEEE 802.11a/b/g/n. Bluetooth 5.0.
Mått: 1,62 x 35,79 x 24,59 cm (höjd x bredd x djup).
Vikt: 2,0 kilo.
Tillverkare/mer info: Apple.
Rek. pris: Från 29 999 kronor hos Apple.
Pris: 28 989 kronor hos Dustin Home.

plus

Flera tidigare problem med modellen är som bortblåsta.
Större skärm och mycket större batteri – i en inte så mycket större form.
Ljudet.
Bra utrustad instegsmodell.

minus

När ska webbkameran matcha mikrofoner och högtalare i kvalitet?
Ingen sd-kortläsare.
Bara tb3/usb-c är inte alltid helt bekvämt

Betyg: 5 av 5