Efter nio månader är det nu dags att titta tillbaka på en av Apples viktigare datorer under de senaste åren. Efter flera år av klagomål på Macbook Pro, med trilskande tangentbord som det största debaclet, var denna dator ordentligt efterlängtad.

Betyg 4 av 5

Omdöme

En helt ny generation Mac med arm-processorer står och väntar runt hörnet, men behöver du en pålitlig arbetshäst idag är Macbook Pro 16 tum fortfarande ett väldigt bra köp, med en beprövad Intel-arkitektur och tidigare kvalitetsproblem bortrensade. En klassisk Macbook Pro i sin bästa form, helt enkelt.

Positivt

  • Fortfarande en av de bästa Macarna just nu.
  • Större skärm och mycket större batteri – i en inte så mycket större form.
  • Bättre utrustad instegsmodell än tidigare år.
  • Ljudet.

Negativt

  • Större och tyngre än sin föregångare.
  • Intel är på väg bort från Mac.
  • Ingen sd-kortläsare.
  • När ska webbkameran matcha mikrofoner och högtalare i kvalitet?
MacWorld rekommenderar

Testad produkt: Macbook Pro 16 tum
Pris: Från 29 989 kronor hos Prisjakt.

Förutom med att få plats med en ännu lite större skärm – jo, 16 tum mot 15,4 tum gör faktiskt en viss skillnad, även om det inte låter mycket på pappret – fick datorn en delvis ny design med lite tyngre och tjockare chassi, för att ge plats åt rejält förbättrad kylning. Och såklart, ett nygammalt tangentbord som ersatte den tidigare, kontroversiella fjärilsmekanismen.

Analys: Skiftet till Apple Silicon kan bli dödsstöten för Touch Bar

Som bonus fick datorn ett mycket större batteri, förbättrade mikrofoner och högtalare som även idag imponerar med sin ljudbild. De låter ”bättre än de borde” med tanke på sin relativt lilla storlek.

Hade Apple utvecklat datorn i dag kanske man också utrustat den med en bättre webbkamera (som Imac nu fått) med tanke på den senaste tidens hemmajobbande för många, men de dras tyvärr med samma, kassa 720p-kamera som är dålig på fler sätt än bara upplösningen. Färgåtergivning, detaljrikedom, brusnivåer och mörkeregenskaper är ovärdiga en dator för 30 000 kronor år 2020.


Macbook Pro långtidstest

Tänka sig, tangentbordet håller

Eftersom tidigare tangentbord varit så problematiska, och eftersom tangentbordet i den här datorn var det första av den nygamla modellen Magic Keyboard, är det inte mer än rimligt att ägna några rader åt hur tangentbordet mår.

De nya tangenterna går snabbt att vänja sig vid, även om de till en början kändes både långslagiga och lite klumpiga, i alla fall för den som kom direkt från fjärilstangenterna.

Hade det inte varit för de tidigare problemen hade det här stycket inte alls behövts – att rapportera att tangenterna på en dator fungerar är ju annars överflödig information, men tidigare Macbook Pro-modeller har stött förtroendet i kanten.

Men vi kan rapportera att efter nio månaders användning är tangentbordet lika dugligt som tidigare. Vid längre skrivande är de mer komfortabla än fjärlistangenterna, och den absolut viktigaste aspekten är såklart att de verkar hålla ihop. Och konstigt vore ju annat.

Macbook Pro långtidstest
Utomhus i starkt solljus kan det vara svårt att tyda Touch Bar.

Vi kan dock notera att det i starkt ljus, till exempelvis i starkt solljus vid jobb utomhus, kan vara svårt att se vad Touch Bar egentligen försöker visa oss. Att hitta rätt ”tangent” på pekremsan kräver att vi böjer oss fram och kollar närmare i vissa fall.


En ny Mac-värld

Sedan datorn lanserades hösten 2019 har massor hunnit hända i Mac-världen, men inte lika mycket med just denna dator. Vi har kallat den Apples bästa dator på flera år i tidigare tester, helt enkelt för att den löste nästan varje problem vi tidigare uppmärksammat. (För den som ogillar att enbart ha tillgång till usb-c-/thunderbolt-portar är läget dock oförbättrat)

Både Macbook Air och Macbook Pro 13 tum har sedan dess fått samma behandling med det nya tangentbordet.

Mac OS 10.15.5 har hunnit släppas med nya batterikontroller som har möjlighet att förlänga livet på datorns batteri, men i övrigt har Apple inte sett över hårdvaran Macbook Pro 16 tum alls sedan uppdateringen förra året, förutom på en mindre detalj.

Ett nytt grafikalternativ introducerades som ger ännu lite högre ”tak” för den som behöver en bärbar maskin med mycket kraft. Det handlar om AMD Radeon 5600M som med 8 GB hmb2-minne som beroende på användningsområde ska vara åtminstone 75 procent snabbare än sina enklare syskon i 5000M-serien. Men det är verkligen ett proffsval, att välja till den högre grafikprestanda vid konfiguration på Apples hemsida går loss på hela 10 000 kronor.

Störst är såklart att Macar med arm-processorer nu finns alldeles runt hörnet, och kanske avskräcker det från nyköp för vissa. Varför lägga minst 30 000 kronor på en maskin som har en utgående processorarkitektur?

Men faktum är att en Macbook Pro 16 tum idag inte är ett dåligt köp, beroende på hur dina behov ser ut. Nästa generation Macar med arm-processorer är fortfarande ett antal månader bort.

Dessutom är det mycket möjligt att Macar med Apple-processorer kommer stöta på både inkörsproblem och kompatibilitetsproblem under den första tiden, och sådant är väl skönt att slippa?

Som alltid, behöver du en ny dator idag är det inte mycket att orda om. Det här är den bästa versionen av Macbook Pro, och Intel-arkitekturen må ha haft sina problem genom åren men den är i alla fall beprövad – du vet var du får. Det kommer ta lång tid innan Apples egna processorer är lika etablerade i Mac-världen som Intel-Macarna är nu.

Behöver du däremot inte en ny dator just nu det kan det vara bra att vänta, det finns mycket spännande runt hörnet.

Specifikationer

Produkt: Macbook Pro (2019) 16 tum 2,3 gHz, åtta kärnor, Intel Core i9 (testad modell).
Testad: Augusti 2019.
Funktion: Bärbar dator från Apple.
Operativsystem: Mac OS Catalina 10.15.5.
Processor: 2,3 gHz nionde generationen 2,3 GHz Intel Core i9, Turbo Boost upp till 4,8 GHz (testad modell, fler processor som tillval, sex kärnor i7 i grundmodell).
Minne: 16 GB 2 666 MHz ddr4 (32 och 64 GB som tillval).
Lagring: 1 TB ssd-lagring (512 GB i grundmodell, upp till 8 TB som tillval).
Grafik: Intel UHD Graphics 630 + AMD Radeon Pro 5500M med 4 GB grafikminne (8 GB som tillval, 5300M med 4 GB i grundmodell).
Skärm: 16.0 tum, 500 nits ljusstyrka, led-bakbelyst med ips-teknik. Upplösning, 3 072 x 1 920 pixlar med 226 pixlar per tum. Stöd för P3-färgspektrat. True Tone.
Kommunikation: Wifi-anslutning med 802.11ac, kompatibel med IEEE 802.11a/b/g/n. Bluetooth 5.0.
Mått: 1,62 x 35,79 x 24,59 cm (höjd x bredd x djup).
Vikt: 2,0 kilo.
Tillverkare/mer info: Apple.
Rek. pris: Från 34 999 kronor hos Apple (testad modell, versioner finns från strax under 30 000 kronor och uppåt).
Pris: Från 29 989 kronor hos Prisjakt.

Betyg: 5 av 5