Uppdatering (2019-08-07):

16 tum – döden för trotjänaren?

Enligt analytikern Jeff Lin på IHS Markit kommer den nya modellen av Macbook Pro på 16 tum att ersätta den gamla modellen på 15 tum helt och hållet. Med andra ord kommer det inte att bli fler modeller än i dagsläget, rapporterar Forbes.

Vad gäller skärmen sägs det bli tal om en upplösning på 227 pixlar per tum, vilket motsvarar de tidigare uppgifterna om 3072x1920 pixlar.

Vidare sägs Apple använda sig av nionde generationens Intel Core-processorer (Coffee Lake-H Refresh), vilket innebär att det blir exakt samma sorts processorer som i den nuvarande 15-tumsmodellen.

Nyligen lanserades tionde generationens Intel Core-processorer (Ice Lake), men lämpliga varianter med sex och åtta kärnor lyser fortfarande med sin frånvaro.


Uppdatering (2019-07-29):

Lanseringsdatum fortfarande oklart

Tidigare uppgifter har sagt att lanseringen sker i oktober, men kanske kan det ske ännu tidigare än så. Nya uppgifter från Digitimes hävdar att Apple redan gjort en förfrågan hos en underleverantör om att börja producera en ny Macbook Pro i större format.

Skärmen ska vara en 16 tum stor lcd-skärm med 3 072 x 1 920 pixlar, men med mindre skärmkanter. Skärmen ska få plats i samma chassi som dagens 15-tumsmodell.

Liknande uppgifter om denna nya, påstådda Macbook Pro har återkommit flera gånger nu. Däremot reser vi ett frågetecken för tiden: I september brukar Apple fokusera på nya Iphone- pch Apple Watch-modeller istället för Macar. Digitimes har heller inte något vidare förflutet av att bedöma just Apples tidsplaner. En lansering i oktober – som nämnts i tidigare uppgifter – är därför mer trolig.

Tidigare uppgifter har också hävdat att prislappen kan bli rejält hög – kanske så hög som 3 000 dollar, vilket lär betyda långt över 30 000 kronor.


Uppdatering (2019-07-25):

16-tummaren kan få nytt tangentbord

Enligt den välkände analytikern Ming-Chi Kuo kommer den nya 16-tumsmodellen av Macbook Pro vara utrustad med ett nytt tangentbord.

Sedan 2015 har Apple använt sig av en tunn fjärilsmekanism i Macbook Pro, men efter alla problem ska företaget nu ha bestämt sig för att byta till den mer pålitliga saxmekanismen. På så sätt hoppas man att tangentbordet inte ska strula på grund av damm eller värme, rapporterar Macrumors.

Tanken är att saxmekanismen ska användas i samtliga bärbara Mac-datorer på sikt. Det innebär visserligen att tillverkningskostnaden ökar, men om Apple kan sälja fler datorer lär det ändå löna sig i längden.


Uppdatering (2019-07-23):

Oktobersläpp – senare än väntat?

Senaste nytt på ryktesfronten är att den nya 16-tumsmodellen av Macbook Pro kommer att lanseras först i oktober, alltså något senare än väntat.

Enligt 9to5Mac kommer upplösningen att ligga på 3072×1920, vilket kan jämföras med 2880×1800 i dagens 15-tumsmodeller. Det är i linje med tidigare påståenden från analytiker som Ming-Chi Kuo och Jeff Lin.

Uppgifter från Kina gör gällande att vi under hösten även får se nya modeller av Macbook Air och Macbook Pro på 13 tum, något som kan tyckas förvånande med tanke på att dessa redan har uppgraderats i år. Möjligtvis kan det handla om att erbjuda snabbare processorer, mer arbetsminne (upp till 32 gigabyte) eller mer lagringsutrymme.


Tidigare (2019-06-24):

Rykte: 16-tumsmodell av Macbook Pro på väg

Enligt nya uppgifter kan vi relativt snart få se en ny generation Macbook Pro efterträda den nuvarande generationen. Uppgifterna kommer från Jeff Lin, analytiker på IHS Markit, och rapporterades först av Forbes, där det också kommer fram nya, påstådda detaljer om datorn.

Skärmen ryktas bli 16 tum stor, och sägs använda en lcd-panel från LG Display. Tidigare rykten har dock hävdat att Apple kan bestycka modellen med en oled-skärm.

Upplösningen kan bli 3 072 x 1 920 pixlar, upp från dagens 2 880 x 1 800 pixlar i Macbook Pro 15,4 tum. Modellen får föga förvånande en ny processor och siktet ska vara inställt på en lansering redan i september 2019. Apple ska ha som mål att skeppa 250 000 enheter i månaden av den nya Macbook Pro.

Som vanligt ska rykten som dessa tas med en nypa salt, men även den välkände analytikern Ming-Chi Kuo har hävdat att första modellen i en ny generation Macbook Pro kan lanseras snart.


Apple MacBook Pro (2019) - 1,4GHz QC 8GB 128GB 13" Pris vid test: 16484 kr.

Bästa pris just nu: 16490 kr