Ryktena visade sig stämma på de flesta punkter när Apple nu har lanserat nya 16-tums Macbook Pro. Men Apple lyckades ändå överraska med några nyheter, bland annat priserna.

Ny skärm

16-tums Macbook Pro är den första Macbook Pro-modellen med delvis ny design sedan Apple introducerade Touch Bar för tre år sedan, som i sin tur var den enda verkliga nyheten gentemot tidigare. Den stora nyheten formmässigt den här gången är skärmen, som har betydligt smalare kanter än tidigare.

Några andra skillnader finns egentligen inte, vilket de senaste månadernas rykten också har pekat mot. Många hade hoppats på en helt ny design, men så blev det alltså inte.

Den nya skärmen har ungefär samma specifikationer som tidigare, men har utökats till 3021x1920 pixlars upplösning för att behålla samma pixeltäthet. Den täcker som tidigare P3-färgrymden och har 500 nits ljusstyrka.

Nya tangentbordet
Foto: Apple

Nytt tangentbord

Tangentbordet har varit det största klagomålet under de senaste åren så vi får hoppas att Apple har testat sitt nya tangentbord riktigt ordentligt den här gången. 16-tums Macbook Pro återgår till traditionell saxupphängning men det är inte den gamla designen från innan det ökända fjärilstangentbordet utan en ny teknik.

Tangenterna rör sig en millimeter i höjdled och ska vara tystare än innan. En fysisk escape-knapp hjälper de många användare som till exempel kan behöva använda den även när Touch Bar inte är aktiv, till exempel i andra operativsystem eller under uppstart. Dessutom har piltangenterna återgått till klassiskt ”uppochnervänd T-form”.

Vi hoppas kunna testa den nya datorn snart för att se hur tangentbordet står sig i verkligheten.

Feta specar

Nya Macbook Pro börjar verkligen göra skäl för benämningen Pro. Så sent som i maj släppte Apple den föregående uppdateringen med möjligheten att välja 8-kärnig processor. Ända har Apple lyckats höja maxspecifikationerna på den nya modellen på samtliga punkter.

Processorn är nu antingen en 6-kärnig Core I7- eller 8-kärnig Core I9-processor. Toppmodellen når nu 5,0 gigahertz som högst med Turbo Boost. Den kommer också kunna göra det oftare tack vare ett nytt kylningssystem som enligt Apple kan avleda 12 watt mer värme tack vare 28 procent mer luftgenomströmning och 35 procent större kylblock.

Arbetsminnet kan numera också utökas hela vägen till 64 gigabyte, dubbelt så mycket som innan och fyra gånger mer än det gamla 16-gigabytetaket som bröts först i augusti förra året. En mycket glad nyhet för användare som vill ha Macbook Pro som bärbar arbetsstation.

Nytt kylsystem
Foto: Apple

Grafikkretsen i datorn förklarar också varför Apple var snabbt ute med drivrutiner för AMD:s RDNA-arkitektur (Navi 10) och grafikkorten Radeon RX 5700 och 5700 XT. Nya Macbook Pro har nämligen mobilversioner i samma serie: Radeon Pro 5300M eller 5500M med 4 eller 8 gigabyte gddr6-minne. Oavsett vilken du väljer kan datorn driva två Pro Display XDR, Apples kommande 6k-skärm.

Slutligen har möjligheterna att få plats med allt du behöver ha med dig på en arbetsresa förbättrats. Det tidigare taket på 4 terabyte har dubblats till 8 terabyte. För den uppgraderingen tar Apple 26 400 kronor från basmodellens 512 gigabyte.

Nya högtalare och mickar

För de som jobbar med ljud har 16-tums Macbook Pro faktiskt också ett par överraskningar. Datorns högtalare har blivit aningen större och kraftfullare, med nya dubbla baselement som ger lägre vibrationer i chassit och en halv oktav djupare bas.

Tre ”studiokvalitets”-mikrofoner ska enligt Apple vara i nivå med vissa professionella tredjepartsmikrofoner för till exempel inspelning av poddar.

4 kronor dyrare

Något många lär förvånas över är att nya Macbook Pro inte har blivit ett dugg dyrare än sin föregångare, trots att den har större och mer heltäckande skärm, ett nytt tangentbord och annat. Eller ok då, i Sverige har Apple höjt grundpriset från 29 995 till 29 999 kronor.

För det priset får du 6-kärnig Core I7-processor på 2,6 gigahertz med turboboost till 4,5 gigahertz, Radeon Pro 5300M med 4 gigabyte vram, 16 gigabyte arbetsminne och 512 gigabyte ssd. För 5 000 kronor mer får du en 8-kärnig Core I9-processor med turboboost till 4,8 gigahertz, Radeon Pro 5500M med 4 gigabyte vram och 1 terabyte ssd istället.

Helt maxad med 64 gigabyte minne, 8 terabyte lagring, snabbaste processorn och Radeon Pro 5500M med 8 gigabyte minne går datorn på 71 299 kronor.

Apple MacBook Pro (2019) - 1,4GHz QC 8GB 128GB 13" Pris vid test: 16484 kr.

Bästa pris just nu: 16299 kr