Iphone-försäljningen har sett bättre dagar. Apples senaste kvartalsrapport avslöjade en inte jättestor men uppmärksammad nedgång. Men även om det är en utveckling åt fel håll, säkert också en besvikelse för Apple och dess investerare, så är det allt annat än ett misslyckande.

Apple går som tåget och fullkomligt håvar in pengar. Sett ur ett strikt ekonomiskt Apple-intresse har företaget tagit många beslut de senaste åren som gjort företaget Apple mycket gott, men som vi som användare kanske inte alltid uppskattar.

Här är några av de förändringarna och besluten som Apple lär fortsätta med i framtiden. Alldeles oavsett om du gillar det eller inte.

Iphone SE

Apple gillar stora telefoner

Köper du en av Iphone av senaste-modell idag är det billigaste valet en Iphone XR, en telefon med en hela 6,1 tum stor skärm. Det är enormt – särskilt när vi har i åtanke att Apple länge sålde telefoner med 3,5 och fyra tum stora skärmar.

Vill vi ha en mindre skärm får vi gå upp i pris till en Iphone XS med 5,8-tumsskärm eller köpa en äldre modell, Iphone 8 med 4,7-tumsskärm. Samtidigt är Apples gamla Iphone SE nu död och begraven, och vi tror inte att vi kommer få återse telefonen i en ny generation.

Kunderna verkar generellt sett vara helt okej med det. Apples bästsäljande Iphone-modeller är idag telefoner med skärmar på över sex tum; Iphone XR (6,1 tum) samt Iphone XS Max (6,5 tum). På tredje plats återfinns Iphone XS.

Läs också! Hej då Iphone SE: En tillbakablick på Apples ovanligaste Iphone


Svettiga prislappar hör framtiden till

Stora skärmar – och stora prislappar. Det känns ibland som att Apple en dag för ett par år sedan – kanske inför lanseringen av den då rekorddyra Iphone X år 2017 – bestämde sig för att höja priset på allt med sisådär 20-30 procent. Redan höga marginaler verkar bli ännu högre.

När folk byter mobil allt mer sällan verkar Apples svar vara att höja priset på sina telefoner, inklusive tillbehör. I USA kostar Apples flaggskeppstelefon numera från 999 dollar, och där lär den stanna. På vissa marknader där den lokala valutan är svag mot dollarn har Apple justerat ned priserna något, men det har inte hänt i Sverige – och får ses som något av en undantagsåtgärd. Höga priser är här för att stanna.

Läs också! Analytiker: Iphone-användare behåller sina telefoner i fyra år

Apple

Snålt med molnlagringen

Fem gigabyte, varken mer eller mindre. Oavsett hur många Apple-prylar du äger är det här vad som gäller för molnlagringen i Icloud. När lagringsmängden har växt om inte varje så nästan vad gäller Iphone har den varit densamma sedan Icloud lanserades 2011.

Att uppgradera till mer lagring har visserligen blivit billigare, sedan 2015 kostar ytterligare 45 GB bara nio kronor i månaden. Att inte bjuda på mer lagring kan tyckas snålt, men går helt i linje med Apples ambitioner att öka intäkterna från sina tjänster.

Och det gör man redan. Apple har sett användningen av sin molntjänst öka med 40 procent på ett år. Varför öka sin kostnader för något som redan går som tåget? Vi lär få nöja oss med 5 GB gratis även i fortsättningen.


Vattendelande tangenter

Apples nya, tunnare tangentbord med stabila men kortslagiga tangenter har inte mötts med största entusiasm direkt. Vissa gillar tangenterna, andra inte. Oavsett vilket läger vi står i har tangenterna dessutom haft en hel del kvalitetsproblem, och ett reparationsprogram finns redan igång för tangenter som slutar fungera av damm, smuts, brödsmulor och annat som gärna letar sig ned under dem.

Trodde du att det här skulle få Apple att gå tillbaka till sina gamla tangentbord? Absolut inte. Apple gör produkter tunnare och mer slimmade, inte tvärtom. Säkerligen – förhoppningsvis – kommer Apple förbättra funktionen och göra tangenterna mer pålitliga, men i stora drag hör kortslagiga tangenter också de till framtiden.