Macpaw har verkligen siktat mot stjärnorna i sin nya version av Clean My Mac (här testas version 4.4.1), Mac-programmet som både fungerar som en upprensare, en tilläggshanterare, ett program för att hålla kolla på uppdateringar för alla installerade program, och så ett malware-scanningsverktyg.

Macpaw har onekligen gjort en del bra förbättringar av programmet sedan förra testet, men fortfarande lämnas en del att önska.

Test Clean my Mac X

Smarta moduler

Macpaw har satsat en hel del krut på att göra sitt verktyg för menylisten smartare än tidigare – och lyckas bra med det. Ett enda klick på ikonen i menylisten visar användbar information som hur mycket utrymme som finns kvar på hårddisken (och på varje partition), cpu-belastning, minnesanvändning, datorns arbetstemperatur och en hel del annan användbar information.

Klart användbart, och dessutom kan menyn anpassas efter eget tycke och smak.

Test Clean My Mac

Modulerna hör till de bästa delarna av Clean My Mac, och det är både praktiskt och smart att snabbt kunna aktivera och stänga av Mac OS-tillägg med Tilläggsmodulen, eller att jaga rätt på oväsentliga filer med moduler som på engelska har det beskrivande namnet Large & Old Files. Här kan du se vilka filer som slukar utrymme på din hårddisk och snabbt radera dem.

Modulen för att avinstallera program är snabb på att lokalisera och peka ut onödiga, sällan använda program och klarar dessutom något sällan skådat: Att radera flera program på samma gång, vilket gör hela processen aningen smidigare.

Underhållsmodulen sysslar med saker som att rensa arbetsminnet, att köra underhållsskript, rensa upp dns-cache, och att städa upp i Mac OS "inre delar".

Clean My Mac X 4.4.1 helt nya existensberättigande och nyhetsvärde är modulen Space Lens. Den ger en snabb överblick över hårddiskens största mappar. Det är här sanningen kommer fram – kanske kan den där 73 GB stora bildmappen tunnas ut lite grann.


Malware-rensning – bättre denna gång?

Så långt många smarta moduler i Clean My Mac. Men den kanske mest kritiska var sämre senaste vi testade, modulen som heter Malware Removal och påstod sig just kunna radera malware från din Mac. Tyvärr är det inte mycket bättre den här gången.

Macpaw säger sig ha gjort stora förändringar i malware-modulen. Efter att ha installerat alla möjliga tveksamma program, adware och malware på en testmaskin är det dags att testa om dessa förbättringar verkligen gör någon skillnad.

Test Clean My Mac
Clean My Mac hittade några hot på testmaskinen, men missade många andra.

Resultatet är tyvärr inte något att hänga i julgranen. Clean My Mac version 4.4.1 upptäcker visserligen 21 hot på testmaskinen, men missar många andra. Däribland mycket välkända hot som Mackeeper och Advanced Mac Cleaner, som alla använder skumma, mycket ohederliga metoder för att få dig att betala pengar.

Efter en omstart testades även gratisversionen av Malwarebytes, som upptäckte de återstående elva hot som fanns på testmaskinen. Inklusive de värsta hoten Advanced Mac Cleaner, Advanced Mac Tuner och MacKeeper.

Men inte heller Malwarebytes var perfekt. Trots att både Clean My Mac och Malwarebytes var installerat på samma maskin fanns fortfarande några skumma program kvar som behövde jagas ifatt på manuell väg.

Värst var ändå Clean My Mac, som efter månader av utveckling och utlovade förbättringar ändå visade ett dåligt resultat. Nu är Macpaw inte ett säkerhetsföretag och Clean My Mac kan inte ersätta ett dedikerat anitvirusprogram, men om man som Macpaw framhäver malware-detektering som en viktig funktion i programmet, ska det också testas och bedömas därefter.

Här lovar man helt enkelt mer än man kan hålla, när skumma program som lovar att ge dig en ”ren” Mac om du bara pungar upp med 300 spänn lämnas kvar. Inte minst det ökända Mackeeper borde Clean My Mac ha lärt sig känna igen vid det här laget, om programmet vill ha någon form av trovärdighet på denna front.


Omdöme

Clean My Mac 4.4.1 har fått några välkomna förbättringar och det är ett ofta pålitligt och snabbt sätt att radera många gigabyte av onödig data som dröjer sig kvar. Men lägg ingen vikt vid programmets anti-malware-funktioner.

Bearbetning och översättning: Samuel Nyberg.

Fakta

Testad: Maj 2019.
Testad version: 4.4.1
Vad: Verktygsprogram för Mac för att rensa, sortera och hålla koll på systemresurser.
Tillverkare: Macpaw.
Systemkrav: Mac OS 10.10 eller senare. 145 mb ledigt utrymme.
Pris, prenumeration 1 år: Cirka 385 kronor (en dator). 575 kronor (två datorer). 860 kronor (fem datorer). Priserna kan förändras, gäller i skrivande stund.
Pris, engångsköp: Cirka 770 kronor (en dator). 1 150 kronor (två datorer). 1 700 kronor (fem dator).

Ladda ner Clean My Mac här

plus

Smarta funktioner direkt i menylisten.
Sparar lätt flera GB åt dig – dessutom snabbt.

minus

Duger inte som ett anti-malware-program.

Betyg: 3 av 5