För ett par veckor sedan stängde Apple av både Facebooks och Googles certifikat för distribuering av interna appar. Företagen hade utnyttjat Apples enteprise-program, som är till för interna företagsappar, för att kringgå Apples App Store-begränsningar och distribuera appar till användare.

Nu rapporterar Techcrunch att Facebook och Google var långt ifrån de enda som öppet har ignorerat Apples regler för enteprise-programmet och använt sina certifikat för att distribuera appar till allmänheten.

Techcrunch har upptäckt ett dussintal hårdporrappar och appar för hasardspel med riktiga pengar som inte ens försöker dölja att de finns för IOS och hur de installeras.

Problemet, enligt Techcrunch, är att Apple har gjort det alldeles för lätt att gå med i enterprise-programmet och inte gör lagom mycket för att kontrollera registrerade användare. Allt som krävs för att gå med är några uppgifter om ett företag som är enkla att hitta på nätet, och en avgift på cirka 2 700 kronor. Apple ringer även upp och ”dubbelkollar” uppgifter men det är lika enkelt att ljuga på telefon.