Måndagen den 3 juni äger en av Apple-årets klart största händelser rum – utvecklarkonferensen WWDC som varje år öppnas med ett anförande lett av Tim Cook. Med största sannolikhet lär vi få se nya versioner av Apples alla operativsystem, och kanske en hett efterlängtad hårdvarunyhet.

Nyheterna på WWDC 2019

IOS 13 – nyhetsspäckat, kanske särskilt på Ipad

Den nyhet som allra flest människor kommer påverkas av och få ta del av är självklart IOS 13, det operativsystem som kommer ta plats i hundratals miljoner Iphone- och Ipad-enheter världen över.

När IOS 12 var en mindre uppdatering utan många nya funktioner lär IOS 13 bjuda på fler nya funktioner. Rykten har talat om alltifrån ett mörkt läge till någon form av uppdaterad fönsterhantering på Ipad.

De viktigaste nyheterna

 • Skärmtid får fler funktioner
 • En uppdaterad hemskärm med fler dynamiska funktioner eller ”widgets”, möjligen bara på Ipad
 • Mörkt läge
 • Siri får stöd för appar från tredje part
 • Fler animoji
 • Fönster på Ipad
 • Hitta allt – apparna Hitta min Iphone och Hitta mina vänner slås samman till en app
 

Läs mer! IOS 13: Så trovärdiga är alla rykten om nästa IOS


Nyheterna på WWDC 2019

Mac OS 10.15 – lite mer av IOS på Mac

Mac OS lär få större strukturella förändringar detta år, med Marzipan som förhandsvisades förra året och nu väntas lanseras på allvar. Marzipan ska göra det enklare för utvecklare att ta sina appar från IOS till Mac OS. Kanske har vi en explosion av IOS-appar på Mac alldeles runt hörnet.

De viktigaste nyheterna

 • Itunes delas upp – blir renodlat musikprogram
 • Ipad kan fungera som en extern skärm till Mac
 • Fler IOS-appar på Mac OS, såsom Skärmtid, Genvägar, Böcker och Podcaster
 • Marzipan utökas – utvecklare ska med relativ enkelhet kunna ta sina IOS-appar till Mac och dessutom lägga till Mac-specifika kontroller som kortkommandon och möjlighet till flera fönster
 

Läs mer! Mac OS 10.15 – 8 saker vi får se i nästa operativsystem


Nyheter på WWDC 2019

Watch OS 6 – auktorisera mer och nya urtavlor

Watch OS har hamnat lite grann i skuggan av de större systemen, och fortfarande cirkulerar få rykten om vilka nyheter som egentligen är på väg till klockan.

Men helt utan nya funktioner lär klockan inte bli – en av de största nyheterna kan bli möjligheten att ladda ned nya appar direkt från klockan, utan att först gå via Watch-appen i mobilen.

De viktigaste nyheterna

 • Apple Watch får egen App Store – ladda ned appar direkt från klockan
 • Fler Apple-appar i klockan – bland annat en kalkylator och en ljudboks-app
 • Stöd för att visa Animoji på Apple Watch
 • Nya urtavlor och komplikationer

Läs mer! Inför WWDC: Allt vi tror oss veta om Watch OS 6


Nyheter på WWDC 2019

TV OS 13 – nyhetsfattigt?

Sist, och faktiskt minst beroende på hur vi ser på det, är Apples operativsystem för Apple TV. Även i år lär vi få se en ny version av systemet, kallat TV OS 13, men ryktena och uppgifter om nya funktioner i systemet har varit försvinnande få.

Vi har skrivit en önskelista på saker vi vill se, och visst hoppas vi att åtminstone några av våra förhoppningar blir verklighet.

De viktigaste nyheterna

 • Nya skärmsläckare – mer eller mindre obligatoriskt för en ny version av TV OS
 • ”Äkta” lossless HD Atmos – efter Dolby Atmos kommer möjligen True HD Atmos 
 • Hem-appen på Apple TV – den finns överallt utom på Apple TV, så visst är det dags nu
 • 4k-upplösning i Youtube-appen – drömma kan vi, och vi drömmer om att Google och Apple till slut kommer överens om vilken kodek som ska gälla för 4k. Men särskilt troligt är det nog ändå inte.

Hårdvara – få men möjligen stora Mac-nyheter

Både Macbook Air, Imac och Macbook Pro har uppdaterats relativt nyligen eller alldeles nyligen, så här väntar vi oss i stort sett bara en nyhet: Mac Pro.

Apple har uttryckligen sagt att produkten ska visas under 2019, och med ett event som har fokus på proffsanvändare är en proffsdator givet som en ”sneak peek” eller en klassisk ”one more thing" på årets WWDC. Kanske kan vi också få en första glimt på den påstådda Apple-skärmen.


Mindre troligt – AR-glasögon och Iphone-processorer i Mac

Apple har i flera år ryktats släppa ett par ”Apple Glasses”. WWDC vore ett bra tillfälle att visa upp ny teknik, men det sker troligen inte redan i år.

Läs mer! Vad händer med Apples ar-headset? Här är allt vi vet

En Macbook 12 tum med en egentillverkad Arm-processor istället för Intels processorer skulle även det passa att visa upp på WWDC, men de uppgifter som finns hävdar att något sådant inte kommer ske förrän möjligen 2020. Vi får helt enkelt vänta ett år till.

Läs också! Analys: Därför kommer Mac byta till Iphone-processorer (och snabbare än du tror)

Läs också! Även Intel tror att Apple byter till arm-processorer