”Du jobbar på Apple nu! Grattis! Du får inte använda gymmet.”

Det budskapet möttes Amber Lutsko av när hon tog ett tillfälligt jobb hos bemanningsföretaget Apex Systems, som förser Apple med personal för Kartor. Hon och ett par hundra andra visstidsanställda jobbade i en anonym kontorsbyggnad där anställda ombads ta bakdörren – och cheferna sa att de måste gå ett par kvarter innan de beställer en Uber för att inte avslöja Apples ”hemliga” lokal.

Amber Lutsko är en av flera före detta Apex/Apple-anställda som har intervjuats av Bloomberg i ett undersökande reportage om Apples utnyttjande av hyrpersonal.

Apple har cirka 130 000 egna anställda men det finns ingen siffra på hur stor den tillfälliga personalen som hyrs in via bemanningsföretag är. Enligt Bloomberg distanserar sig Apple och andra stora teknikbolag som Microsoft, Facebook och Google från bemanningsföretagen och de anställda kan vara väldigt utsatta. Bloomberg skriver till exempel om anställda som flyttat till Kalifornien för jobbet och sedan fått sparken efter bara några veckor.

Apples kartfixare får omkring 225 kronor i timlön och har tillgång till sjukförsäkring, så de klarar sig bättre än timanställda i många andra branscher, men de uppges inte ha någon anställningstrygghet, bara en dags betald sjukfrånvaro per år och få semesterdagar.