Face ID är enligt Apple säkrare än Touch ID. Risken ska vara en på miljonen att ett slumpmässigt ansikte kan låsa upp din Iphone (eller Ipad), mot en på 50 000 för Touch ID. Några trovärdiga hack av tekniken har aldrig presenterats och de flesta som väljer bort Face ID gör det på grund av risken att någon kan tvinga dig att titta på mobilen – inte att någon skulle bemöda sig att skapa en exakt kopia av ditt ansikte.

Apple fortsatte dock jobba vidare med säkerheten i Face ID, vilket en patentansökan från företaget som nyligen upptäcktes av Patently Apple visar. I ansökan går Apple igenom en rad tekniker som kan användas för att se till att Face ID inte luras av till exempel masker.

Det handlar bland annat om att göra flera mätningar i följd med en blandning av tre- och tvådimensionella bilder, och att lysa upp ansiktet med infraröda prickar i olika mönster som en kamera sedan måste känna igen i bilder.

Patentet handlar även om att förhindra attacker mot hård- och mjukvara genom att till exempel förse varje bildruta från kameran med en kryptografisk signatur som kan kontrolleras av en säker processor.