Det finns många bra konkurrenter till Office, men Microsoft-programmen är ordentligt spridda och används av oerhört många människor världen över. För bästa kompatibilitet och störst bredd av funktioner är Office-paketet svårt att slå. Lyckligtvis finns det sedan lång tid tillbaka även till Mac.

I Office ingår mycket mer än det som kanske först kommer i åtanke. Här finns program som Outlook för mejl, Onedrive för molnlagring, Excel för kalkylarken, Powerpoint för presentationer, Onenote för anteckningar samt ytterligare några program.

Det finns huvudsakligen två sätt att skaffa Office-paketet till Mac: Att köpa eller att prenumerera. Dessutom finns programmet nu också i Mac App Store.


Office 2019 eller Office 365 – köpa eller prenumerera?

Det är tydligt att Microsoft egentligen vill att vi ska hoppa på prenumerationsmodellen då vi får mycket mer på köpet för den månatliga eller årliga summa det kostar oss. För Microsoft är det bekvämt att veta att de får en återkommande summa från vår plånbok.

I gengäld får vi ett alltid uppdaterat Office, även när nästa stora uppdatering släpps. Med prenumerationen kommer även en hel terabyte molnlagring i Onedrive, fullversionerna av mobil-apparna till Ipad och Iphone, och Microsoft ger dig tillgång till bättre support under tiden du prenumererar. Mer om exakt vad som ingår kan du läsa på Microsofts hemsida.

Men vi äger heller inte programmen som vi gör om vi istället köper hela Office-paketet. Vid ett köp är programmet ditt, helt och hållet, istället för att hyra det från Microsoft. Däremot ingår bara en enhet, och bara begränsade versioner av IOS-apparna. Vi får inget nedsatt pris på nästa uppgradering av Office (som dock brukar dröja några år mellan varje), men säkerhetsuppdateringar och mindre uppdateringar ingår.

Home eller Personal?
Om vi väljer att prenumerera kan vi välja mellan Personal eller Home. I Personal ingår en licens för alla våra enheter. Home är tänkt att delas i ett hem mellan användare. Då ingår alla Office-program för upp till sex personer, inklusive en TB molnlagring för alla sex användare.

Vad kostar det?

  • En Personal-prenumeration av prenumerationen Office 365 kostar 64,99 kronor i månaden. Väljer vi att slå till på ett helt år på en gång kostar det istället 649 kronor per år. Då får vi alltså två månader på köpet.
  • Office 365 Home kostar 89,99 kronor i månaden, alternativt 899 kronor per år.
  • Ett engångsköp av Office Home & Student 2019, som det kallas kostar 1 399 kronor, en enda gång.
  • En variant kallad Office Home and Business 2019, licensierad för kommersiell användning finns även att köpa för en engångssumma om 2 799 kronor.

Office Online – gratis på nätet
Office Online är en nedbantad, nätbaserad variant tänkt att konkurrera med exempelvis Google Dokument. Det är kostnadsfritt att använda och nås via din webbläsare, på adressen Office.com. Med Office Online kan du även samarbeta med folk som inte har Office.


Microsoft Office i Mac App Store

Office flyttar till Mac App Store

Redan på WWDC 2018 lovade Apple att hela Office-paketet skulle komma till Mac App Store, och det gjorde det mycket riktigt i slutet av januari 2019.

Att köpa i Mac App Store eller från Microsofts hemsida innebär ingen stora skillnader i funktion. Det är exakt samma programpaket, dock finns bara prenumerationsmodellen Office 365 i Mac App Store. En mindre skillnad är att den som har Gatekeeper inställt på att bara godkänna program från appbutiken slipper godkänna en utvecklare utifrån.

Noterbart är dock att priserna är något högre i Mac App Store, mellan 749 kronor till 1 349 kronor beroende på vilken prenumeration vi köper.


Missa inte studentversionen

Är du student kan det finnas kronor att spara, beroende på vilket lärosäte du studerar vid. Vissa skolor delar ut hela Office-prenumerationer gratis, men skolans it-ansvariga måste ha registrerat skolan hos Microsoft. Här ser du om du har rätt till Office 365 Education.


Alternativen: Snyggare, mer fokuserat eller billigare

Är Office rätt för dig? Det finns flera bra alternativ till Office på Mac. Apples egna Pages torde vara det kanske främsta alternativet. Det har varit gratis med nya Macar sedan åtminstone fem år tillbaka, så visst är det värt att prova.

Googles onlinesvit är också värd att kolla in, speciellt för att samarbeta med andra som inte använder Pages.

Libreoffice

Libreoffice är ett opensource-alternativ som även finns till Mac. Inte lika snyggt kanske, men det fungerar oftast bra och är översatt till svenska. Ett högst klassiskt offline-paket med program som kan importera komplexa Microsoft Office-dokument, ofta med gott resultat.

Ulysses - alternativ till Office på Mac
Ulysses kan bli ordentligt avskalat för den som vill.

Är du bara ute efter en ordbehandlare och vill fokusera på text snarare än helt kontorspaket är Ulysses ett intressant och lite annorlunda alternativ. Det hittas i Mac App Store och säljs enligt prenumerationsmodell. Det ingår också i prenumerationstjänsten Setapp för ungefär 120 kronor i månaden. Ett test av programmet kan du läsa här.