Efter att den grönblå majoriteten i Stockholms stad i oktober 2018 klargjorde att Apple inte får bygga vad som skulle bli Apples viktiga flaggskeppsbutik i Kungsträdgården ger företaget slutligen upp. På platsen vill stadens politiker istället ha en öppnare butik av typen kafé eller restaurang.

Det slutgiltiga beskedet i höstas ska ha gjort Apple rejält arga på ansvariga politiker, skriver Fastighetsvärlden.

– Ja, det stämmer. Det var absolut inga snälla ord, det var elaka sådana som jag inte vill återge, säger Björn Ljung (L), ledamot i stadsbyggnadsnämnden, till Fastighetsvärlden.

Politikerna säger sig ha velat hjälpa Apple att hitta ett nytt läge – men fått nobben.

– Vi fick då höra att Apple inte vill ha något mer med Stockholms stad att göra, säger Ljung.

Nu skriver Fastighetsvärlden att Apple väljer att sälja tomten istället, och det till en rejält saftig prislapp. Tomten och byggnaden som står där nu köptes för 129 miljoner kronor. Nu vill Apple ha hela 179 miljoner kronor för att sälja tillbaka tomten. Fastighetsvärlden beskriver det som ”ett chockpris.”

Hur stor vinst det i slutändan blir för Apple, om man får utropspriset, låter vi dock vara osagt. Företaget har förmodligen lagt åtskilliga miljoner på att ta fram arkitektförslag med hjälp av firman Foster and Partner och att lobba projektet för Stockholms stad. Nu ser inget av det ut att bli verklighet och Apple verkar lämna staden, eller i alla fall tomten, med svansen mellan benen och, enligt uppgifterna, rejält sura.