Det här är programmet som har ambitionen att helt ersätta din egen bildredigering. Du fotar, Photolemur snyggar till bilderna automatiskt.

Vi kan dumpa en enstaka bild eller ett helt gäng på Photolemur, och sedan se hur programmet tuggar sig igenom bilderna. Programmet är smakfullt avskalat och kräver inte många klick för att få saker gjorda.

När vi importerat en eller flera bilder appliceras programmets egna justeringar på bilderna. Photolemur kallar det här artificiell intelligens eftersom att det är ett trendigt ord, men bakom kulisserna är det så klart bara algoritmer som analyserar bilderna och försöker förbättra dem. Rätt imponerande ändå, oavsett vad vi kallar det.

Missa inte! Test: Aurora HDR 2019 – oförskämt enkel hdr-redigering

Test Photolemur 3

Vi kan välja att applicera inställningar på alla importerade bilder, eller justera inställningarna för var och en. Med ett enkelt reglage kan vi också dra ned effekten av Photolemurs redigering om vi tycker att det hela ser onaturligt ut, vilket det gör lite då och då. När vi är klara exporterar vi snabbt bilderna till hårddisken.

Test Photolemur 3
Lite mer avancerade importinställningar finns också, exempelvis för hur vi vill namnge bilderna.

Snyggar till ditt ansikte

En av de viktigaste funktionerna i programmet är vad skaparna Skylum (som även gör omtyckta Aurora HDR) kallar för Face Finish, eller Ansiktsförbättringar på svenska. Det kan vi slå på när vi vill, men det fungerar bara på ansikten. Det jämnar ut hyn, gör tänder vitare och till och med förstorar ögonen en liten bit. Om det är viktigare att bilderna (och objekten på bilderna) är snygga än att det hela är verklighetstroget kan det kanske vara intressant. Det hela är rätt subtilt.

På Photolemurs hemsida läser vi:

”Det är subtilt med dramatiskt. Dina vänner och familj har aldrig sett bättre ut!”

Lite märklig formulering tycker vi. Photolemur är alltså perfekt för dig som inte står ur med fula familjemedlemmar. Med andra ord ett lämpligt program för en Instagram-generation där det viktigaste av allt är att imponera på folk vi inte känner.

Nåja, kanske är vi hårda nu. Det måste väl finnas andra fördelar med Photolemur?

Jo visst. Programmet hanterar mer än ansikten och porträtt. I stort sett alla bilder kan importeras och förbättras. Photolemur verkar göra det vanliga, öka kontrasterna lite, dra på lite mer mättnad för att få bilderna att se lite mer livliga ut. Sådant som ofta behövs med trista digitalbilder som kommer direkt från kameran.

Test Photolemur 3
Photolemur pratar svenska.

Men landskapsbilder kan också få en välbehövlig hdr-behandling som tar fram himlen på trovärdigt sätt. Färger kan lyftas fram och underexponerade motljusbilder kan exponeringskompenseras i efterhand. Även raw-bilder kan processas automatiskt och några förinställda filter finns för den som med enkla medel vill ge bilderna lite extra karaktär.

Test Photolemur 3
En landskapsbild som Photolemur trots allt inte lyckas rädda särskilt bra. Finns ingen information på en överexponerad himmel att ta tillbaka finns inte så mycket att göra. Dessutom får landskapet något onaturliga färger.

Automatiskt med bra resultat

Ofta ser det riktigt bra ut. Överraskande många gånger gör programmet ungefär de val vi själva skulle ha gjort. Kan det ersätta en manuell redigering i Photoshop, Lightroom eller Apples egna Bilder? Ja visst, så länge du inte har alltför höga krav. Däremot måste vi vara beredda att låta programmet ta över helt och hållet.

Vi kan inte gå och in och finjustera vanliga parametrar som kontrast eller mättnad, eller ens lista ut vad Photolemur över huvud taget har gjort bakom kulisserna. Det är inte heller möjligt att beskära bilder. Photolemur vill göra precis allt åt oss.

På så vi gillar programmet, inga kompromisser här. Men för dig som finner ett nöje i att redigera bilderna själv och att lära sig processen är Photolemur inte rätt program.