I flera år har de flesta webbläsare haft en inställning som heter något i stil med ”begär att webbplatser inte spårar mig”. Tanken är god: Genom att tala om för sajter att du inte vill blir spårad kan dessa låta bli att spara kakor om dig och ditt beteende på och utanför sajten.

Problemet är bara att ”spåra mig inte” aldrig har blivit en standard, och är helt frivillig. De flesta sajter bryr sig inte ett skvatt om den. Vad värre är: De flesta användare känner inte till det. Enligt Duckduckgo känner drygt 40 procent inte till att inställningen är frivillig. Hela 77 procent vet inte att företag som Google, Facebook och Twitter ignorerar inställningen.

I höstas gav W3C upp försöket att göra Do Not Track, som förslaget heter, till standard. Det har föranlett Apple att nu ta bort inställningen helt från Safari.

I anteckningarna för betaversionen av Safari 12.1 som kommer ingå i Mac OS 10.14.4 och IOS 12.2 skriver Apple att inställningen har tagits bort då den riskerar att användas som ännu en spårbar uppgift om användare. Ironiskt nog kan inställningen alltså utnyttjas till just det den var till för att hindra.