När Iphone SE lanserades den sista mars 2016, på samma event som vi också fick se Ipad Pro för första gången, var det många vurmare av Iphones med små skärmar som jublade.

Men på många sätt var Iphone SE en väldigt ovanlig Iphone, ja en ovanlig telefon över huvud taget. Chassit var precis detsamma som den Iphone 5S som nykomlingen ersatte. De avfasade kanterna på den för Iphone så klassiska aluminiumramen var matta istället för blanka. Och så fanns en ny färg: rosa. Men det var också alla nyheter på utsidan.

Guide: Så väljer du rätt Iphone-modell för dina behov

Iphone SE

På insidan hade desto mer hänt. Batteriet var aningen större, men framför allt lyckades Apple trycka in i princip en hel Iphone 6S på insidan. Kameran på baksidan var densamma som i den nya Iphone, 1 GB arbetsminne hade blivit 2 GB, och samma A9-processor som i Iphone 6S drev även Iphone SE.

Den som ville ha en mindre telefon hade därmed plötsligt en väldigt vettig och modern telefon att köpa.


Iphone SE

En helt unik Iphone

Aldrig tidigare har Apple gjort så med en Iphone-modell. Efter ett tag klargjorde Apples Phil Schiller att SE stod för Special Edition, och visst var det en speciell telefon. För Apple blev det ett betydligt billigare sätt jämfört med att utveckla en helt ny modell.

I vårt test av telefonen kunde vi konstatera att Iphone SE bjöd på ”utan tvekan mest prestanda per kubikcentimeter smartphone, alla kategorier”.

Men också att telefonen blev väldigt varm av sin A9-processor, och att det kändes lite väl bekvämt från Apples håll att inte uppdatera designen till något modernare. Och nog kändes IOS 9 lite väl trångt på den lilla skärmen.


Iphone SE 2 – telefonen som aldrig kom

Ett år efter lanseringen släpptes en ny variant av Iphone SE, men den enda skillnaden var lagringsmängden. 16 eller 64 GB blev 32 eller 128 GB.

Sedan dess har ingenting hänt. Rykten cirkulerade om att Apple planerade en Iphone SE 2, men någon sådan kom aldrig.

Iphone se
Foto: 9 to 5 Mac / OlixarNågon sådan här Iphone SE fick vi aldrig se, trots att en tillbehörstillverkare hävdade sig ha skärmskydd för en ny Iphone SE på gång.

I september 2018 presenterade Apple som brukligt årets nya Iphone-modeller, och som brukligt strök de äldsta telefonmodellerna med. Den här gången hade turen kommit till Iphone 6S, Iphone 6S Plus samt minstingen Iphone SE. Alla tre försvann, och med det också Apples sista, minsta Iphone.


Iphone SE

Dödsryckningar i tre omgångar

Iphone SE har dock åter hamnat på tapeten efter att Apple högst oväntat bestämt sig för att sälja ut sitt lager av Iphone SE-enheter till reapris, något som Apple själva mycket sällan gör.

För den som hoppades på en ny modell är det knappast bra nyheter att Apple säljer slut på sitt kvarvarande lager. Utsikterna att Apple skulle utveckla en helt ny Iphone-modell med liten skärm är små, och numera finns det knappt ett enda rykte om att en sådan modell testas. Det är svårt att tolka på något annat sätt än att Iphone SE nu är död och begraven.

För den som vill ha en Iphone med liten skärm blir det allt svårare. Iphone 7 och Iphone 8 har 4,7 tums-skärmar, men även dessa kommer försvinna om ett par år när de ersätts av modeller med Apples nya Iphone-design med ännu större skärmar.

Åter till vårt första test av Iphone SE år 2016 där vi önskade oss en helt ny design och ”en återuppfinning av fyratumsformatet.” Testat avslutades med orden ”Iphone SE är inte kompakt-telefonen vi drömt om, men kanske var våra drömmar inte riktigt realistiska.” Så här i efterhand verkar det onekligen stämma, för Iphone SE blev kortlivad på marknaden.

Tre gånger hann telefonen dyka upp och sedan sälja slut på amerikanska Apple Store, men vi skulle bli förvånande om den dyker upp igen. Sagan om Apples ovanligaste Iphone verkar därmed vara slut.

Apple iPhone SE 32GB

Bästa pris just nu: 3125 kr