Svenska vpn-tjänsten Ovpn är liten i sammanhanget och kan inte tävla med jättarna om antalet servrar eller länder. Här har vi 67 servrar att välja bland i sju olika länder, men Ovpn lovar att kontinuerligt lägga till fler när man når 60 procent av kapaciteten på nuvarande servrar.

Läs även: Jämförande test – bästa VPN för Mac

Ovpn lägger mycket stolthet i sitt fokus på anonmitet och integritet. Här finns självklart en antilogg-policy och företaget, som har sitt säte i Stockholm, äger all sin hårdvara själv och undviker helt hårddiskar. Det bli helt enkelt mer eller mindre fysiskt omöjligt att logga data. Vi behöver inte ens uppge vår epost-adress om vi inte vill det, utan får då en kod att logga in med istället. Vill vi köpa tjänsten med kontanter kan vi göra det, precis som med svenska konkurrenten Mullvad.

Test Opvn på Mac
Använder vi ett webbläsartillägg kan tjänsten också användas för att blockera spårare på nätet.

Här har anonymitet och integritet högre prioritet än servrar över hela världen, men i våra hastighetstester blir det ändå ett godkänt resultat.

Hastigheten på svenska servrar är bra, i snitt får vi 75 procent av ursprunglig hastighet. Utomlands är det sämre, men fortfarande okej. I ett snitt mellan olika tester på brittiska och amerikanska servrar får vi halva hastigheten (dock generellt bättre i Storbritannien än i USA).

Tyvärr lyckas vi inte få vare sig amerikanska Netflix eller brittiska BBC Iplayer att fungera. Streamingfantaster får se sig om efter andra alternativ.

Med svenskt gränssnitt

Mac-klienten har ett helt okej gränssnitt, som så klart också finns på svenska. Programmet bjuder på en hel del statistik om vårt nätverk. Kanske inte nödvändigt, men kul att ha snabb tillgång till. Det finns någon referens till Windows aktivitetsfält här, något som gör att det inte känns klockrent på Mac. Men det kan vi leva med. Vi kan dock välja att bara använda Ovpn genom menyraden, något vi uppskattar.

Ovpn väljer själv vilken server som borde vara snabbast vid tillfället, baserat på din plats. Vill vi välja manuellt eller byta till ett annat land går det naturligtvis, men det kräver något för många klick. Även det går givetvis att leva med om vi uppskattar tjänsten i övrigt.

Priset är om inte lågt så i alla fall klart acceptabelt. En månad kostar 89 kronor, men sjunker till 49 kronor i månaden om vi är beredda på att binda upp oss i ett år. Tre månader kostar 59 kronor i månaden. För alla alternativ finns pengarna tillbaka-garanti i tio dagar. Utöver kort och kontanter kan vi betala också med Swish eller Bitcoin.

Omdöme

Om integritet, transparens och anonymitet är högsta prio är Ovpn ett bra val, men kolla också på svenska Mullvad som kostar lika mycket. Vill du komma runt streamingbegränsningar bör du leta andra alternativ.

Fakta: OVPN

Testad: Januari 2019.
Kontakt: OVPN.
Fakta och mätresultat: 67 servrar i 7 länder. 17 mbit/s. 120 ms. (Snitt av svenska och utländska servrar).
Systemkrav Mac OS-klient: Ingen uppgift.
Kill switch: ja.
Övrigt: 24/7-support. P2P, ipv6, 10 dagars pengarna tillbaka-garanti.
Pris: 89 kronor i 1 månad, 59 kronor/mån i tre månader, 49 kronor/mån i ett år.

plus

Hög säkerhet och möjlighet att var anonym.
Godkända hastigheter.
Relativt prisvärd.

minus

Inget Netflix-stöd.
Få servrar i få länder.

Betyg: 4 av 5