Skriver du in fel lösenord på Iphone för många gånger kommer telefonen låsas. Men det behöver inte betyda slutet på dina Iphone-dagar. I den här artikeln går vi igenom hur du fixar en låst Iphone med Itunes eller Icloud.

Felmeddelandet

Det är ett ganska vanligt men ändå oroväckande felmeddelande du kan få på din Iphone eller Ipad:

Iphone är avaktiverad
Försök igen om 1 minut

Inte så farligt? Men skriv in fel lösenord några gånger till så får du istället:

Iphone är avaktiverad
Försök igen om 60 minuter

Irriterande! Men fortfarande inte lika illavarslande som:

Iphone är avaktiverad
Anslut till Itunes

Alla de här felmeddelandena kommer sig av att du har skrivit in fel lösenord, antingen när du har försökt låsa upp och kommit ihåg lösenordet fel (eller tryckt på fel tangenter, vilket är allt för lätt ibland) – eller helt av misstag när telefonen kanske ligger i byxfickan. Det är också möjligt att någon annan har försökt låsa upp telefonen när du inte hade den på dig (har du låtit barnen leka med den?).

Iphone är avaktiverad

De första fem försöken att skriva in lösenkoden kan du göra utan några hinder, men därefter börjar systemet bromsa försöken genom att tvinga dig att vänta mellan försöken. Först måste du vänta en minut, sedan fem, 15 och till sist 60 minuter. Om du skriver fel lösenkod efter att ha väntat en timme kommer enheten avaktiveras helt och hållet och du måste nollställa den.

En viktig detalj här är att varje lösenkod du testar bara räknas som ett försök. Om du till exempel skriver in ”1968” istället för ”1957” tio gånger räknas det bara som ett misslyckat försök. Du måste alltså skriva in tio olika felaktiga lösenkoder för att avaktivera enheten.

Är mina bilder och annat förlorade nu?

När en Iphone eller Ipad avaktiveras måste den nollställas och återställas till en säkerhetskopia. Om du aldrig har gjort backup på enheten innebär det att alla dina data är förlorade, med undantag för sådant som har synkats till molnet med Icloud eller andra molntjänster.

Om du brukar göra backup till datorn med Itunes kan du göra en ny backup även om enheten är avaktiverad. När du ansluter den till datorn och öppnar Itunes kan du se om det går att synkronisera. Går det kommer du få en pinfärsk backup.

Använder du Icloud för backup kommer du ha den senaste backupen därifrån, vilket kan vara allt från några minuter till 24 timmar. Icloud-säkerhetskopia gör backup en gång om dagen när du är ansluten till en strömkälla.

Återställ med Itunes

Återställ med Itunes

Det enklaste om din Iphone eller Ipad har avaktiverats är att återställa den med Itunes, oavsett om du brukar göra backup på datorn eller till Icloud.

Om du någon gång har synkat till Itunes kan du enkelt återställa den. Anslut enheten till datorn, välj enheten uppe till vänster och därefter Synkronisera (om den inte gör det automatiskt). Det skapar en färsk säkerhetskopia på datorn. Klicka sedan på Återskapa Iphone i rutan längst upp.

Om du inte har synkat, eller om Itunes inte vill kännas vid enheten, måste du använda IOS återställningsläge. Så här gör du det:

  1. Anslut enheten till datorn och öppna Itunes. Det behöver inte vara din egen dator utan kan vara vilken som helst som har Itunes.
  2. Om du har Iphone 8 eller senare: Tryck och släpp först volym upp, sedan volym ned, och håll till sist sidoknappen intryckt.
  3. Om du har Iphone 7: Håll volym ned och sidoknappen intryckta samtidigt.
  4. Om du har Iphone 6S eller tidigare: Håll hemknappen och sidoknappen/toppknappen intryckta samtidigt.
  5. Fortsätt tills Itunes visar en dialogruta om att återskapa eller uppdatera.
  6. Välj Återskapa och gå vidare. Vänta sedan tills den är klar.
  7. När du aktiverar igen, välj att återställa från säkerhetskopia.

Sista utvägen – dfu-läget

Om det här inte heller fungerar kan du behöva testa med det så kallade dfu-läget. Det gör du så här.

På Iphone 7 och senare:
  1. Anslut till datorn och se till att Itunes är igång.
  2. Stäng av telefonen.
  3. Tryck och håll sidoknappen intryckt tre sekunder.
  4. Fortsätt hålla sidoknappen intryckt och tryck även på volym ner. Håll båda intryckta tio sekunder.
  5. Släpp sidoknappen men fortsätt hålla volym ner intryckt i ytterligare fem sekunder och släpp sedan.

På äldre modeller:
  1. Anslut till datorn och se till att Itunes är igång.
  2. Stäng av telefonen.
  3. Tryck och håll sidoknappen/toppknappen intryckt tre sekunder.
  4. Fortsätt hålla den intryckt och tryck även på hemknappen. Håll båda intryckta tio sekunder.
  5. Släpp sidoknappen/toppknappen men fortsätt hålla hemknappen intryckt i ytterligare fem sekunder och släpp sedan.

Skärmen på enheten ska fortsätta vara svart – om du ser ”Anslut till Itunes” har du hållit för länge i sista steget och måste börja om. Itunes bör nu visa en varning att en Iphone har upptäckts som måste återställas.