Under tisdagskvällen svensk tid redovisade Apple sin rapport för senaste kvartalet – den första där företaget inte bryter ut enskilda försäljningssiffror för Iphone, Ipad eller Mac, skriver 9 to 5 Mac. En av de mest intressanta resultaten är utan tvekan intäkter från Iphone-försäljningen – Apples viktigaste produkt – som minskade med 15 procent.

För första gången medger också Apples vd Tim Cook att ”priset är en faktor” i de vikande Iphone-resultaten, detta på en fråga från en investerare om Apple kan ha pressat upp Iphone-priserna för mycket.

Ett sätt att stävja detta har varit att erbjuda högre inbytespriser på äldre Iphone-modeller under en begränsad period, ett erbjudande som också kommit till Sverige under de senaste veckorna.

Det hindrar ändå inte Apple från att göra massiva vinster på sin verksamhet. Under gångna kvartal, som ju innefattar en köpstark julhelg, rapporterade Apple totalt 84,3 miljarder dollar i intäkter och nästan 20 miljarder dollar i vinst. Det är något lägre siffror sett till samma period förra året, men något högre jämfört med för två år sedan.