Uppdatering 2019-01-30 kl 11:56:
Spotlight, som sköter PR för Facebook i Sverige, påpekar i ett mejl till MacWorld att programmet inte varit aktuellt i Sverige. Facebook själva valde att kommentera Techcrunch rapport så här (sv. översättning av oss - ordagrant uttalande på engelska finns en bit ned i Techcrunch artikel):

"Nyckelfakta om det här marknadsundersökningsprogrammet har ignorerats. Trots den tidigare rapporteringen är det här inget vi gjort "i smyg". Appen kallas bokstavligen talat för Facebook Research App. Det var inte fråga om något spioneri, då alla som skrev upp sig som deltagare fick genomgå en tydlig initieringsprocess, där vi frågade efter deras tillåtelse och informerade om ersättning. Inte ens fem procent av de som valde att delta i programmet var tonåringar. I dessa fall har föräldrarna fått ge sitt samtycke i ett formulär."


Tidigare 2019-01-30 kl 10:01:
Förra året tog Apple bort Facebook-ägda vpn-appen Onavo från App Store eftersom den anklagades för att spionera på användarna. Nu rapporterar Techcrunch att Facebook har kringgått Apple och fortsatt distribuera ett liknande program via betatestartjänsterna Applause, Betabound och Utest.

Appen har döpts till Facebook Research och har ett nytt grafiskt gränssnitt, men under ytan är det samma app. Facebook distribuerar appen till användare mellan 13 och 35 år som nappar på reklam om att vara med i en betald sociala medier-studie, och betalar cirka 180 kronor i månaden till deltagare.

För att installera appen måste användare godkänna installationen av ett nytt root-certifikat från Facebook. Det gör att Facebook kan spåra precis allt användarna gör på nätet. Beskrivningen av ”studien” på Applause påpekar att ”klienten” (det vill säga Facebook) kan samla in uppgifter om vad du gör på nätet även när appar och webbläsare använder kryptering.

Själva appen har signerats med Facebooks interna utvecklarcertifikat från Apple, och att använda det för att distribuera appar utanför företaget bryter mot Apples regler. Det är ett knep som bland annat har använts av några av de få skadeprogram som har dykt upp för IOS.

Facebook säger till Techcrunch att IOS-versionen av appen kommer tas bort, så hädanefter kommer enbart Android-användare kunna få betalt för samma kartläggning.