Nord VPN är en gigant i vpn-sammanhang, som trots sitt nordiskt klingande namn och vintriga utseende har sitt säte i Panama. Nord VPN följer även en antiloggnings-policy och sparar bara de allra nödvändigaste uppgifterna om exempelvis serverstatistik.

Servarna finns på många håll – över 5 100 servrar i 62 länder, i skrivande stund. En bra detalj i Mac-klienten är att vi kan se hur tungt trafikerad varje server är och på så vis undvika de högst belastade. I övrigt är Mac-klienten snygg, men aningen otydlig och fumlig på sina håll. Här finns förbättringspotential.

Läs också: Jämförande test – bästa vpn för MacTest Nord VPN på Mac

Precis som exempelvis Express VPN kan vi välja att visa programmet både i menylisten och i docken, eller i bara en av dem. Det gillar vi som Mac-användare så klart lite extra. En app finns också för IOS, och tillägg finns till Firefox samt Chrome. Upp till sex enheter kan anslutas till ett och samma konto.

Hastigheten en besvikelse

Tyvärr imponerar inte hastigheten. Faktum är den sjunker med mellan 65 till 80 procent av vår ursprungliga hastighet när vi testar att ansluta till de amerikanska servrar som Nord VPN rekommenderar. Det är rent av dåligt, särskilt om vi tänkt använda vpn för streaming. I Sverige sjunker hastigheten med runt 20 procent.

Det händer också ett par gånger per dag att vi kopplas bort från den server vi anslutit till, vilket är nog så irriterande. Det finns dock en Kill Switch som automatiskt förhindrar åtkomst till internet om anslutningen avbryts, vilket vi tackar extra för här.

I våra tester fungerar vissa, men inte alla sevrar med Netflix. Streamingjätten är som bekant på jakt efter vpn-användare men genom att testa lite olika servrar lyckas vi komma runt detta.

Test Nord VPN på Mac
Programmet visar serverbelastning på ett snyggt sätt.

Här finns också några specialfunktioner som ska få Nord VPN att sticka ut från mängden, som dubbel-vpn och dubbelkryptering av internettrafiken. För vanliga användare bör det inte vara avgörande för köp, men för avancerade användare kan det kanske vara något som får den högre prislappen att kännas motiverad.

Priset är nämlgein rätt högt. En månad kostar närmare 110 kronor, men priset sjunker ju längre avtal vi köper. Ett år med Nord VPN kostar ungefär 63 kronor per månad. Allra billigast i längden är att köpa en treårsplan som då kostar motsvarande 27 kronor i månaden.

Omdöme

Hög säkerhet och en hyfsad Mac-klient gör oss glada, hastigheten gör oss besvikna. Vi har testat billigare och snabbare alternativ än detta. 

Fakta Nord VPN

Testad: Januari 2019.
Kontakt: Nord VPN.
Fakta och mätresultat: 5 100+ servrar i 62 länder. 12 mbit/s. 92 ms (ursprungligt resultat: 27mbit/S, 4 ms).
Systemkrav Mac OS-klient: 10.12 eller senare.
Killswitch: Ja.
Övrigt: 24/7-support. Dubbel-vpn, vpn-over-Tor, P2P, 30 dagars pengarna tillbaka-garanti, finns app för Asus-routrar, fungerar med Netflix.
Pris: 11,95 dollar/mån (cirka 110 kronor) i 1 månad, 6,99 dollar/mån (cirka 63 kr) i ett år, 3,99 dollar (cirka 36 kronor) i två år eller 2,99 dollar/mån (cirka 27 kronor) i tre år.

plus

Avancerade säkerhetsfunktioner.
Hyfsad Mac-klient.

minus

Låg hastighet.
Dyrt vid månads- och årsbetalning.

Betyg: 3 av 5