Airpods fungerar som hand i handske med Iphone och Ipad (och i viss mån Apple TV). På IOS finns kontroller som visar oss batteristatus för både lurar och laddningsskalet så fort vi öppnar locket. I stort sett samma information finns på Mac, men betydligt mindre lättåtkomligt under bluetooth-inställningarna.

Det splitternya Mac-programmet Airbuddy försöker dock göra upplevelsen lite bättre genom att ge ett liknande gränssnitt som IOS också på Mac. När vi öppnar Airpods-fodralet i närheten av vår Mac visar Airbuddy en vit skärm med snurrande Airpods och laddningsskal, precis som på IOS. Även Beats-lurar med W1-chipet fungerar på samma sätt.

Läs också! 15 riktiga guldkorn: Smarta program som är absoluta måsten till Macen

Airbuddy ger Airpods-kontroller på Mac

Vi får se laddningsstatus för både hörlurar och laddningsskal, och om inte hörlurarna redan parkopplats automatiskt kan vi trycka på connect i det IOS-inspirerade fönstret. Med Airbuddy slipper vi alltså i princip helt och hållet pilla med bluetooth-inställningar. Varför Apple inte tagit de IOS-liknande kontrollerna även till Mac kan vi bara spekulera om.

Det gjorde istället skaparen av detta program, Guilherme Rambo, som för övrigt är en känd utvecklare som många gånger avslöjat kommande Apple-produkter genom att gräva i nya betaversioner av IOS.

Läs också! 12 smarta Airpods-hack – få bättre ljud och passform

Airbuddy går före Apple

Airbuddy kommer också med smart widget för notiscenter i Mac. Den kallas Batteries och fungerar precis som batteri-widgeten i IOS. Här får vi se vår dators batteristatus, och status på batteriet i hörlurarna samt i vår Iphone, om den finns i närheten av datorn. Återigen en IOS-funktion som vi gärna sett på Mac, men som en tredjepartsutvecklare alltså tar till plattformen innan Apple gör det själva.

Airbuddy ger Airpods-kontroller på Mac
Airbuddy

I övrigt är programmet helt osynligt, vi märker knappt av att det körs. Vi hade gärna sett att det fanns en kontroll också i menylisten för att ändra inställningar, eller bara för att få en liten bekräftelse på att programmet körs.

Airbuddy ger Airpods-kontroller på Mac
Den enda inställningsskärm som finns i Airbuddy. Här kan vi välja var fönstret ska dyka upp, och om det ska dyka upp bara för Airpods eller för alla hörlurar med W1-chip.

Det är W1-chipet och bluetooth low energy som gör det hela möjligt, vilket också betyder att vi måste ha en Mac med stöd för det. Som en tumregel kan vi komma ihåg att om Macen kan använda Handoff har den också bluetooth low energy.