Usb-c gjorde sitt intåg på Mac redan 2015 med lilla tolvtums-Macbook. Det var en dator bantad på det mesta, men den enda port som fanns på datorns vänstra sida var åtminstone en väldigt kompetent sådan. Usb-c lovar gott. Med den kan vi ansluta i stort sett allt möjligt – usb-c klarar inte bara usb utan också ethernet, bildöverföring över både hdmi, displayport, strömförsörjning med mera.

Men utvecklingen har sedan 2015 tyvärr gått långsamt. Visst finns det säkert en del som använder potentialen i usb-c till max, som har en enda sladd för att koppla in både en extern skärm och ett par externa hårddiskar och som driver datorn via nyss nämnda usb-c-skärm.

Men det är också många som fortfarande har en massa olika adaptrar i väskan, och ibland upptäcker vi att vi råkar ha glömt den där hdmi-adaptern hemma när vi behövde den som mest.

Usb-c är fortfarande, snart fyra år efter att det kom till Mac första gången, allt för krångligt och opålitligt. Men om det är någonting usb-c är helt fantastiskt för är det, något oväntat kanske, att ladda. Det är också en fördel med usb-c som har fått alldeles för lite uppmärksamhet.

Fördelarna med att ladda via usb-c är:

  • Vi kan använda olika laddare, ja vilken som helst så länge den har usb-c och är tillräckligt kraftfull. Till och med laddaren från nya Ipad Pro kan ladda upp en Macbook Pro. Det går långsamt, men det fungerar i nödfall.
  • En standard – samma till allt. Om din kompis har en pc med usb-c-laddning och du har glömt din Apple-laddare hemma kan ni helt enkelt låna av varandra. Fler usb-c-laddare gör risken mindre att bli strandsatt.
  • Laddar upp andra prylar snabbt. Att ladda andra prylar via datorns egna usb-c-port gör laddningen snabbare än via en vanlig usb-a-port. Har vi en usb-c till lightning-sladd kan vi snudd på snabbladda vår Iphone direkt från datorn.
  • Powerbank. Att kunna ha med sig en extra reserv är smart. Plötsligt är det lika enkelt att ladda upp vår dator när batteriet börjar sina, som det länge varit att ladda upp en telefon när vi är på språng. 

Därför är usb-c bättre än Magsafe – trots allt

Allt det här gör det övriga krånglet med usb-c nästan värt det. Laddningsfördelarna är så stora att förlusten av den smarta magnetkontakten Magsafe känns överkomlig.

Läs också! Istället för Magsafe: Vi testar magnetisk usb-c-kabel för din Mac

Batteri

På bilderna syns ett mindre monster till powerbank. Med tre usb-a-portar, usb-c-port som kan ladda i 45 watt och 27 000 mAh/96 Wh blir vår usb-c-Mac genast mycket mer flexibel. Vi kan förlänga datorns batteritid med mer än det dubbla, ta med datorn långt ifrån eluttag och ändå använda den i timme efter timme.

Batteri
45 watt från ett externt batteri är nästan exempellöst. Till och med snabbare än den laddare som följer med Macbook och Macbook Air.

Med en mer strömsnål dator som en Macbook eller Macbook Air blir flexibiliteten och enkelheten jämförbar med en Iphone eller Ipad. Plötsligt kan vi använda datorn i timmar utan eluttag. Det var inte möjligt på samma sätt med Magsafe.

Det här batteriet är möjligen lite i överkant för vissa behov, med sina fyra usb-portar och smått galna 96 Wh kapacitet (fortfarande tillåtet att ta ombord på ett flygplan dock) , men det finns så klart mindre varianter. Fler har vi listat i den här artikeln om powerbanks med usb-c-anslutningar.

Att ladda över usb-c är så smart att vi nästan kan förlåta usb-c för att vara så irriterande i övrigt. Nästan.

Apple MacBook Air - 1,6GHz DC 8GB 128GB 13" Pris vid test: 13988 kr.

Bästa pris just nu: 12890 kr