Du börjar skriva in något i Safaris sökfält och precis när du trycker retur för att söka dyker en hel adress upp och istället för en Google-sökning (eller Duckduckgo eller vad du nu har som förvald sökmotor) hamnar du på någon webbplats du kanske besökte förra året. Grymt irriterande, och till synes svårt att göra något åt annat än att ta det lugnt och manuellt radera adressen för att söka istället.

Faktum är dock att du ofta kan bli av med de auto-ifyllda adresserna. Det här fungerar för webbplatser du inte besöker ofta och för specifika adresser på en webbplats du besöker ofta.

Safaris fullständiga historik
Sök i Safaris fullständiga historik.

Börja med att öppna Historik -> Visa all historik (cmd-y). Här kan du sedan söka efter den störande adressen och ta bort enbart den utan att behöva tömma all historik eller något annat drastiskt.

Ett typexempel på när det här kan vara nödvändigt är när en webbplats byter struktur på sidorna, eller när du ändrar vanor. Om du till exempel ofta har besökt www.apple.com/se men har flyttat till ett annat land vill du förmodligen börja gå till det landets Apple-webbplats, men om du skriver apple.com och tittar kommer det förmodligen fylla i www.apple.com/se automatiskt.

Safari kan ibland även blanda ihop vad programmet faktiskt menar. I exemplet längst upp kan du se hur den inte verkar säker på om du ska till till brittiska eller svenska Apple.

Om programmet ofta ger olika förslag kan det vara värt att rensa lite mer i historik för att få det att börja om på ny kula. Om du till exempel rensar bort alla adresser i historiken från apple.com-domänen kan du medvetet börja skriva in hela den fullständiga adressen till den sida du vill ha som förhandsval.