Ska vi tro de senaste ryktena om 2019 års Ipad-uppdatering kommer Apples enklaste, billigaste Ipad 9,7 tum – den som bara heter just Ipad – få en rejäl omdaning till våren. Denna modell introducerades i mars 2017. Ett år senare fick Ipad en nyare processor och stöd för Apple Pencil. I mars eller april 2019 hoppas vi att modellen tar ett ännu större kliv.

Rykten talar om en större skärm på tio tum, samt krympande skärmkanter à la både Iphone och Ipad Pro. Vi hoppas att det här innebär att Apple gör som man redan gjort med Iphone XR, nämligen att ta de mest uppskattade delarna från den dyrare modellen och paketera om detta i ett något enklare, billigare men fortfarande i ett attraktivt paket – kort sagt en Ipad XR.

Test! Så bra är Ipad (2018) med Apple Pencil

Här är sex saker vi vill se i en Ipad XR:

Heltäckande skärm

Av naturliga skäl vill kommer Apple vilja hålla isär Ipad Pro och den enklare Ipad. Vi lär därför inte få se en lika avancerad, ljusstark skärm med p3-färgstöd eller 120 Hz uppdateringsfrekvens som i den dyrare plattan. Om det innebär att prislappen blir lägre kan vi vara nöjda också med en skärm som, likt nuvarande Ipad, inte är laminerad direkt mot glaset.

Så blir Ipad XR
Tunnare skärmkanter, här på en Ipad Pro av senaste snitt.

Däremot ser vi hemskt gärna att Apple slopar skärmkanterna och försöker dra ut skärmen mot hörnen så långt som möjligt. Kanske blir det något tjockare skärmkanter jämfört med Ipad Pro, precis som Iphone XR ser lite knubbigare ut än Iphone XS. Och gester får gärna ta över efter hemknappen.

Det skulle vara första gången Apple helt lämnar den klassiska, rektangulära Ipad-formen med en skärmstorlek på 9,7 tum. Den formen har hängt med sedan 2010, så det börjar kanske bli dags att säga adjö.

Missa inte! Genomgång: Så väljer du rätt Ipad för dina behov


Face ID

Utan skärmkanter eller hemknapp är det naturligt att Face ID tar över också i Apples billigaste Ipad. Face ID-komponenterna är dyrare än Touch ID men med rätt avvägningar kan Apple förhoppningsvis klämma in Face ID även i en billigare Ipad, som man gjorde med Iphone XR. Det skulle göra att Ipad mer framstår som en Ipad Pro Lite snarare än bara vara en budget-padda.


Bibehållet Pencil-stöd

Vi ska nog inte hoppas för mycket på att denna Ipad får den nya Apple Pencil som fästs magnetiskt på plattans ena sida. Men vi hoppas också att Apple väljer att behålla Apple Pencil-stödet som finns i sjätte generationens Ipad idag. En gammal Apple Pencil är ändå bättre än ingen Apple Pencil alls.


A12-chip med Neural Engine

På processorfronten håller vi så klart tummarna för Apples senaste, vrålsnabba A12-processor. Visst, vi kan vara utan X-processorn från Ipad Pro som innebär bland annat vassare grafik. Men ett A12, eller i alla fall ett A11 som ju också har Neural Engine, hoppas vi att Apple kostar på sig.


Vågar vi hoppas på usb-c?

Ipad Pro fick en usb-c-kontakt för att ännu mer göra skäl för Pro-namnet. Men om denna billigare Ipad XR utan vidare proffsambitioner får usb-c eller lightning känns just nu väldigt oklart.

Det hänger nog mer ihop med om Apple alls ser en framtid för lightning – får denna billigare Ipad lightning-kontakt borde vi kunna räkna med att också nästa generation Iphone håller kvar vid kontakten ett tag till.


Men snälla, rör inte prislappen för mycket!

Sjätte generationen Ipad 9,7 tum är i dag Apples kanske mest prisvärda produkt. Lite mer än 3 000 kronor ger oss en kompetent Ipad i ett kanske inte så spännande, men ett bra och prisvärt paket.

Med ovan nämnda förbättringar är det otänkbart att Apple skulle kunna behålla den låga prislappen. Både en skärm som går längre ut i kanterna och Face ID är dyrare komponenter, och med en Ipad som mer liknar en mindre Ipad Pro motiveras såklart en högre prislapp. Men drömma kan vi…

Med ett grundpris för Ipad Pro på nästan 10 000 kronor finns det dock gott om utrymme ned till dagens cirka 3 000 kronor att fylla med en intressant tiotums-Ipad. Mer troligt är att denna modell kommer klättra upp i pris medan den nya Ipad Mini 5 (som något överraskande uppges vara på väg) får ta över rollen som instegsmodell.

Ipad XR lär den knappast heller heta, det namnet använde vi här mest för att illustrera ett exempel. Men alldeles oavsett namn – vi är redo för en Ipad tio tum.

Apple iPad 9.7" 32GB (6th Generation) Pris vid test: 3449 kr.

Bästa pris just nu: 3479 kr