IOS har som bekant inget generellt stöd för extern lagring från hårddiskar och usb-pinnar med lightning-kontakt. Däremot kan tredjepartstillverkare göra egna appar som ger ett filssytem och åtkomst till exempelvis usb-minnen.

Just det har Kingston gjort. Datatraveler Bolt Duo är ett kompakt usb-minne med en lightning-kontakt i ena änden och en usb-a-port i den andra. När vi ansluter Bolt till en Iphone eller Ipad för första gången får vi direkt en länk till en tillhörande app i App Store, som vi laddar ned för att komma igång.

Kingston Bolt: Lokal Iphone-lagring för molnvägrare
Medföljer gör också ett litet skydd att förvara Bolt i när den inte används. En kvadrat med upphöjda kanter gör Bolt enkel att ta loss från lightning-porten eller en usb-port.

Äntligen en lättanvänd app

Därifrån kan vi sedan överföra bilder, video, dokument och annat direkt till usb-minnet. Dessa överföringar kan, om vi vill, starta automatiskt varje gång vi ansluter Bolt. Smart oavsett om vi vill använda minnet som en extra, lokal säkerhetskopia för våra bilder, eller för att avlasta telefonens interna lagring.

Appen är enkel att använda och inte alls lika krånglig som exempelvis Kablekey, en produkt vi tidigare testat och som blev näsan oanvändbar på grund av en obegriplig app. Bolts app kan också låsas om vi vill undvika andras nyfikna ögon.

Kingston Bolt: Lokal Iphone-lagring för molnvägrare

Från appen kan vi kolla på vad vi sparat på Bolt, och även öppna en kamera för att fota och filma direkt till Bolt. På så sätt kringgår vi helt telefonens interna lagring – bra om telefonen är full. Tyvärr blir video vi spelar in begränsad i kvalitet: Maximalt 1080p vid 30 fps eller 4k vid bara 18 fps. Bilder fungerar däremot bättre.

Bolt kommer i storlekar om 32 GB, 64 GB samt 128 GB. Byggkvaliteten är fin i äkta metall och vi uppskattar att den inte tar så stor plats, särskilt om vi tänkt fota och spara bilderna direkt till Bolt.

Minnet kan sitta kvar i lightning-porten utan att kännas allt för mycket i vägen. Usb-porten är usb 3.1 gen 1. Bra är också att Bolt är mfi-certifierad.

Kingston Bolt: Lokal Iphone-lagring för molnvägrare
För att ansluta till en dator med usb-c-portar får vi använda en adapter.

Men var är usb-c?

Ännu bättre hade dock varit om det fanns en version med usb-c istället för usb-a i ena änden. Då hade vi kunnat plugga in Bolt i den senare generationen Macar med usb-c-portar utan att använda en adapter. Med lightning i ena änden och usb-c i den andra hade vi enkelt kunna flytta pinnen mellan en Iphone och en Ipad Pro av senaste snitt, som ju har usb-c-uttag.

Och tänk vad bra det hade varit om vi kunde komma åt Bolt direkt från Filer-appen i IOS, men nej – så enkelt ska vi inte ha det. Det här har naturligtvis att göra med begränsningar för externa lagringsmedia i IOS. Istället hänvisas vi till Kingstons app, som ju trots allt fungerar bra.

Betyg: 4 av 5

Kingston USB 3.1 DataTraveler Bolt Duo 64GB Pris vid test: 383 kr.

Bästa pris just nu: 569 kr