Apples vd Tim Cook är en ivrig förespråkare för integritetsskydd på nätet, och har bland annat talat i EU-parlamentet där han prisade gdpr-lagstiftningen. Nu har han skrivit en krönika i Time Magazine där han efterfrågar liknande lagstiftning i USA.

Tim Cook skriver att det är 2019 och dags att stå upp för varje individs rätt till privatliv. Konsumenter ska inte behöva stå ut med ett år till då företag samlar på sig enorma profiler om dem, dataläckor som verkar utom kontroll, och försvinnande små möjligheter att kontrollera våra egna digitala liv.

Det mest konkreta förslaget Tim Cook kommer med är att Federal Trade Commission, den amerikanska konkurrensmyndigheten, bör starta ett slags clearinghouse för personuppgiftshandel. Alla företag som handlar med personuppgifter ska tvingas registrera sig, och konsumenter ska sedan kunna se hur deras uppgifter har skickats runt och kan enkelt få sina uppgifter raderade.

Lustigt nog i sammanhanget blockerar Time åtkomst till sina artiklar när du ansluter från en europeisk ip-adress, på grund av gdpr. För att läsa Tim Cooks krönika måste du alltså använda en vpn och koppla upp dig till en server utanför EU.