Under de mer än två månader vi har använt nya Ipad Pro står det utan tvekan klart att Apples ansiktsigenkänning Face ID må ha kommit till Iphone först, men det är som allra bäst på Ipad Pro. Av flera anledningar:

Fungerar i alla riktningar

Det finns egentligen inget upp och ned eller fel håll när det kommer till Ipad. Vi har alltid kunnat använda Ipad i precis den riktning vi vill. Skärmen vrider bara på sig.

Missa inte! Långtidstest: En månad med nya Ipad Pro

Det ändrar lyckligtvis inte Face ID på. Till skillnad från Iphone behöver vi inte hålla Ipad upprätt, vi kan hålla den i precis i vilken riktning som helst och ändå kunna låsa upp. Det spelar helt enkelt ingen roll hur vi håller Ipad Pro, för nog hade det varit ett irritationsmoment om vi skulle ha behövt ställa upp Ipad på ena sidan för att låsa upp. Särskilt med ett tangentbord på.


Därför är Face ID bättre på Ipad än på Iphone

Mindre kinkig

Face ID är lite mindre kinkig på Ipad än på Iphone. Avstånd från kameran till ansikte, liksom med i vilken vinkel vi håller plattan i förhållande till vårt ansikte spelar mindre roll. Det är i högre grad möjligt att låsa upp Ipad även när den ligger platt på ett bord än vad det är på Iphone.

Enligt de uppgifter vi har ska själva sensorhuset vara detsamma som i Iphone, däremot är Face ID ”tränad” bättre på Ipad för fler situationer. En mer kraftfull Neural Engine i A12X-chipet hjälper också.


Logga in utan att ens röra vid plattan

Med Face ID på Ipad Pro kan vi med ett tangentbord låsa upp, utan att ens röra själva plattan. Det räcker med två tryck på mellanslag på ett tillkopplat tangentbord, ett för att väcka skärmen, och ett till för att gå till hemskärmen. Det är ett bra knep för den med tangentbord till sin Ipad och något som vi exempelvis inte kunde med gamla Touch ID, då vi var tvungna att nudda Touch ID för att logga in.


Därför är Face ID bättre på Ipad än på Iphone

Berättar vad som händer om det inte fungerar

Om ansiktet är för långt bort, eller om vi helt enkelt råkar täcka kameran går det inte att logga in. Därför är det bra att Ipad Pro alltid vet var kameran är, och helt enkelt kan peka på kameran så att vi kan flytta vår hand. 


Men Face ID är inte perfekt

Visst har Face ID några tillkortakommanden. Vi måste fortfarande stå relativt nära och i rätt vinkel framför kameran för att logga in, även om den inte är lika kinkig som Iphone. Om vi själva sitter framför plattan är det sällan några problem, men om vi låser upp åt någon annan är det enklare med Touch ID.

Det är också allt för enkelt att av misstag råka täcka över kameran. Ipad Pro används ofta i landskapsläge (trots att loggan på baksidan är vänd åt andra hållet). Håller vi plattan i händerna är det enkelt att täcka för kameran med handen, och vi måste justera greppet en aning för att kunna låsa upp.

Apple iPad Pro 11" 64GB Pris vid test: 9195 kr.

Bästa pris just nu: 8778 kr