Fördel Macbook Air

Mac OS
För den som gillar – och behöver – ett flexibelt, fritt och öppet operativsystem är valet enkelt: En Mac är det enda som kan köra Mac OS. Många program av proffskaraktär finns enbart till Mac OS, och här finns inga konstiga begränsningar, som att inte kunna koppla in extern lagring.

Virus och skadeprogram är inget jätteproblem på Mac OS heller, men systemet kräver en gnutta mer datorvana än IOS. För många är Mac OS förenat med en frihet och flexibilitet som IOS inte kan erbjuda.

Långtidstest: Första månaden med Macbook Air

Macbook Air vs Ipad Pro

Batteritid 
Här är det mer eller mindre jämnt skägg. På pappret klarar Macbook Air tolv timmars surf, Ipad Pro tio. I verkligheten varierar batteritiden mycket beroende på hur vi arbetar och vad vi gör, men vi ger den här punkten till Macbook Air.

Anslutningar 
Här finns bara en solklar vinnare. Med två usb-c-portar som dessutom klarar Thunderbolt 3 kan vi koppla in nästan vad som helst i Macbook Air, och avnjuta överföringshastigeter på upp till 40 GB/s. Ett hörlursuttag kan knappast skada heller, Ipad Pro har bara en enda usb-c-port. På denna punkt är Mac återigen mer flexibelt.

Lättare att ha i knät
Macbook ser ut som bärbara datorer har gjort sedan nittiotalet. Det gör till exempel att vi kan använda Macbook Air i knät utan att det känns som att datorn ska ramla ihop. Smart Keyboard går rätt bra också i knät, särskilt i denna uppdaterade modell, men Macbook Air är mer stabil. På Macbook Air kan vi dessutom vinkla skärmen steglöst, på Ipad finns bara två lägen när vi använder den med ett tangentbord.

Tillbehör 
Vill du köpa ett nytt externt tangentbord? En mer ergonomisk mus? För Mac finns ett nästan oändligt utbud. För Ipad Pro finns en Apple Pencil och bara ett fåtal tangentbordsfodral att välja bland.


Macbook Air vs Ipad Pro

Sammanfattning: traditionellt och otraditionellt

För att sammanfatta det hela: Macbook Air är en väldigt traditionell dator, Ipad Pro är en otraditionell dator. Båda med sina fördelar och nackdelar. Microsoft har försökt kombinera det bästa av två världar i sin Surface Pro, men hos Apple är det antingen IOS-pryl eller Mac-dator som gäller. På gott och ont.

Om vi bara kan välja en är Macbook Air den tryggare vägen. Det går inte riktigt lika snabbt, och det är kanske inte alltid är lika roligt, men du kommer inte hamna i några återvändsgränder. Det bör också var det givna valet om du använder många program som bara finns till (eller som du tycker fungerar bäst på) Mac OS.

Med en Ipad Pro kommer en mängd andra fördelar, inte minst en fantastisk pekskärm och Face ID, men att använda den som enda dator är fortfarande svårt för ganska många.

Apple iPad Pro 12.9" 64GB (3rd Generation) Pris vid test: 11645 kr.

Bästa pris just nu: 9990 kr