Fördel Ipad Pro

Skärmen 
Här är Ipad Pro en solklar vinnare. Skärmen är med sina 12,9 tum aningen mindre än Macbook Air och har ett skärmförhållande på 4:3 mot Macbook Airs 16:10. Ipad-skärmen är dubbellt så ljusstark, har ett rikare färgomfång och med True Tone vitbalanseras skärmen automatiskt efter omgivningen på ett snyggt sätt. Skärmen uppdaterar pixlarna i 120 Hz, vilket gör gränssnittet lenare än smält smör.

Ipad Pro-skärmen är en av de finare lcd-skärmar som går att använda. När vi växlar mellan Ipad Pro och Macbook Air bleknar Mac-skärmen – men bara i en direkt jämförelse. Mac-skärmen är fullt godkänd, Ipad Pro-skärmen är däremot fantastisk. Dessutom är det en pekskärm med möjlighet att använda pekpenna.

Långtidstest: En månad med nya Ipad Pro

Macbook Air vs Ipad Pro

Apple Pencil
Om en pekpenna och pekskärm är bättre än en traditionell mus låter vi vara osagt – det handlar mer om vad vi använder vår dator till. Men för den kreativa som gärna ritar och tecknar är Apple Pencil väldigt precis och trevlig att använda.

Face ID
Ansiktsigenkänningen fungerar nästan alltid felfritt, och är dessutom ännu lite bättre på Ipad än Iphone. Macbook Air kommer med Touch ID, vilket också är en relativt snabb inloggningsmetod, i princip alltid snabbare än att logga in med lösenord. Men vi föredrar ändå Face ID.

Prestanda
Det hela hänger på vad vi lägger i ordet prestanda, men i ren och skär processor- och grafikkraft är Ipad Pro en solklar vinnare. Apple-chipet är betydligt snabbare än det Intel-chip vi hittar i Macbook Air.

I Geekbench 4 får Ipad Pro 5 002 och hela 18 063 poäng i de enkeltrådade respektive flertrådade testerna. Samma siffror för Macbook Air knappt 4 400 respektive 7 900. Grovt förenklat är Ipad Pro därmed dubbelt så snabb.

Säkert och tryggt operativsystem
IOS ger inga överraskningar. Det är svårt att göra fel och risken för virus eller skadeprogram är närmast obefintlig. Systemet är enkelt att hålla säkerhetskopierat via en dator eller Icloud. Begränsat, ja visst, men också okomplicerat.

Avtagbart tangentbord
Om vi vill läsa i sängen eller spela ett spel kan vi enkelt ta loss tangentbordet. Försöker vi göra det på en Macbook Air blir det dyrt…

4g-uppkoppling, om vi vill 
Det kostar lite grann, men att köpa till 4g-uppkopplingen är en god idé för den som ofta är på språng. Alldeles särskilt på resan är det oslagbart enkelt att, tack vare Ipad Pros e-sim, kunna köpa ett datapaket direkt till plattan, utan att fippla med sim-kort eller parkopplingar som gör slut på vårt Iphone-batteri. Macbook Air finns bara med wifi-anslutning.

Lättare 
Även med Smart Keyboard monterat är Ipad Pro 12,9 tum lättare än Macbook Air. Bara 250 gram, men varje gram gör skillnad om vi ska bära den i väskan dag ut och dag in. Fördel Ipad Pro alltså.

Bättre kameror 
En kamera är bra att ha på en platta för ar-spel, för att skanna dokument, fota eller filma. Även frontkameran är betydligt bättre än Macbook Airs halvtrista webbkamera.

Apple iPad Pro 12.9" 64GB (3rd Generation) Pris vid test: 11645 kr.

Bästa pris just nu: 9990 kr