Det kanske kan låta som ett omaka par, men när Ipad Pro blivit så pass dyr är det inte mer än rätt att den jämförs med Mac, snarare än att bara ställas mot hur mycket bättre den blivit jämfört med tidigare Ipad-modeller.

15 000 kronor räcker precis till basmodellen av Macbook Air, i alla fall om du köper den från Apple Store. Med fem kronor kvar på fickan får du en 1,6 gHz dubbelkärning Core i5-processor – det enda möjliga valet för denna dator – åtta gigabyte arbetsminne och 128 GB lagring.

Eller så köper du en Ipad Pro. Om det ska bli din enda dator, eller kanske en extradator istället för att köpa en ny laptop, är det en god idé att köpa till ett tangentbord. Inte bara för att det är lättare att skriva med fysiska tangenter, utan för att vi också får tillgång till kortkommandon för att exempelvis gå direkt till hemskärmen, eller för att logga in med Face ID utan att sträcka sig till skärmen (två tryck på mellanslag).

Missa inte! Smart Keyboard Folio: Dyrare – men blev det bättre?

Om Ipaden ska vara enda datorn istället för en laptop är det inget måste men väl en god idé att satsa på den större 12,9-tumsskärmen. Det ger dig mer utrymme och du kan ställa två appar bredvid varandra utan att det känns trångt.

15 000 kronor räcker i Ipad-väg till en Ipad 12,9 tum 64 GB wifi med ett Smart Keyboard.
Då får du dessutom precis 666 kronor kvar att göra något kul för.

Att välja till 256 GB kan vara klokt om plattan är tänkt att vara din enda dator, men då spräcker du 15 000-kronorsgränsen så vi undviker det i detta exempel. Det räcker inte heller till en Apple Pencil. Ipad Pro är dyr, men du kan åtminstone anpassa plattan mer efter din budget än vad vi kan med Macbook Air. Om vi värderar mer generös lagring eller en Apple Pencil mer än en stor skärm kan vi exempelvis välja elvatumsmodellen istället.

Valet står mellan:

Apple MacBook Air - 1,6GHz DC 8GB 128GB 13" Pris vid test: 13988 kr.

Bästa pris just nu: 16690 kr