2021 går sakteliga mot sitt slut, men Apples år är långt ifrån klart. Under de närmaste månaderna förbereder sig Apple för att lansera några av sina mest efterlängtade produkter, nu när uppmärksamheten flyttats från Iphone till Mac. Låt oss ta en titt på vad Apple har släppt hittills och vad vi kan förvänta oss att se 2022.

Hittills släppt 2021

AirTag
Apple TV 4K
Ipad Pro (11 tum/12,9 tum)
24-tums iMac
Ipad (nionde generationen)
Ipad Mini
Apple Watch Series 7
Iphone 13/Iphone 13 Pro

Återstår 2021

14- och 16-tums Macbook Pro

Vi har hört rykten om en omdesignad Macbook Pro i nästan ett år, men nu verkar det som om att de kommer att lanseras nästa måndag. Det här är vad vi förväntar oss: Två storlekar (14 och 16 tum), smalare ram runt skärmen, mini-led skärm, M1X-chip, hdmi, sd-kortläsare, fyra thunderbolt-portar och återkomsten av Magsafe.

Vi är inte säkra på vad det betyder för nuvarande 13-tums Macbook Pro, men vi förväntar oss att de nya modellerna kommer att lanseras i slutet av oktober eller början av november.

MacBook Pro M1X

Mac Mini

Precis som 13-tums Macbook Pro var Mac Mini en av de första Mac-datorerna som fick M1-processorn. Ett år senare hör vi att Apple planerar att släppa en Mac Mini. Enligt rapporter kommer det att bli en avancerad maskin med samma M1X-chip som de nya Macbook Pro-datorerna och med tunnare design. Den ska också ha fyra thunderbolt-portar, 32 eller 64 gigabyte internminne och en magnetisk strömkabel som 24-tums Imac. Vi har hört rykten om att Mac Mini kan ha drabbats av produktionsförseningar – bli inte förvånad om den lanseras i början av 2022.

Mac mini M1X

Airpods (3:e generationen)

Vi har gett upp att försöken ta reda på när Apple ska lansera nya Airpods, men de är enligt uppgift redo nu. Baserat på läckor och rykten skulle de lanserats i samband med Iphone 13. Till synes äkta bilder läckte för flera månader sedan, som visar ett par öronsnäckor som liknar Airpods Pro, fast med kortare stjälkar. Nya rykten säger att de inte kommer att få brusreducering, vilket kommer att förbli en Pro-funktion. Vi vet inte om Airpods dyker upp på Mac-eventet eller om de lanseras via en pressrelease, men vi förväntar oss fortfarande att se dem innan året är slut.

Släpps 2022

Med 2022 runt hörnet har Apple redan stora planer för nästa år. Det mest efterlängtade är en omdesignad Macbook Air med ett bättre chipp, mini-led-skärm och en mängd olika färger som matchar 24-tums Imac. Dessutom kan ramen runt skärmen bli vit för att matcha Imac. Vi är inte säkra på om den kommer att ersätta den befintliga modellen eller om Apple fortsätter att sälja M1-modellen som ett prisvärt alternativ.

MacBook Air M1X

Apple säljer fortfarande en Intel-version av Imac, men vi förväntar oss att den snart försvinner. Efter att 24-tums iMac gjorde sin debut 2021 räknar vi med att en Imac med större skärm, möjligen en 32 tums, lanseras under 2022, samt liknande modeller som M1-modellen, men med ett snabbare chipp, mer minne och fler portar – i princip en Imac Pro med processor från Apple. Förhoppningsvis en rymdgrå sådan. Vi förväntar oss att den släpps i mitten av 2022, möjligen vid eller runt WWDC.

Även 2022 hoppas vi på en ny Iphone SE. Även om den förväntas se likadan ut som den nuvarande modellen, med en 4,8-tums skärm och en hemknapp, ryktas det om att den kommer att ha ett A15-chip och 5G, vilket gör den till ett muskelpaket i det nedre prissegmentet. Vi hoppas även på bättre kamera. När släpps den? Ingen aning, men den nuvarande modellen släpptes under våren.

På tal om Iphone: Iphone 14 kommer också att landa 2022, möjligen med en helt ny design utan flärp, åtminstone på Pro-modellerna. Den förväntas också ha en bättre kamera, som alltid, med periskoplins för att förbättra telefotokameran. Den kan också få en ny titanfinish och en billigare Max-modell. Vi räknar med att Iphone 14 lanseras i september, liksom Apple Watch Series 8, som sannolikt kommer att få den omdesign vi gick miste om med Series 7.

Originalartikel av Michael Simon
Översatt och bearbetad av Petter Ahrnstedt