Apple har visat att inte ens en pandemi kan stoppa dem. På bara två år har Apple lyckats fördubbla sitt värde. Företaget värderades nyligen till ofattbara två biljoner dollar, och det samtidigt som världen genomgått en global hälsokris.

Apple lyckades till och med dubbla sitt värde under själva krisen. Idag är företaget värda dubbelt som mycket som veckorna innan världen gick in i coronapandemin. Frågan är vad som överhuvud taget kan stoppa Apple nu?

Paradoxalt nog är Apple alltså starkare än någonsin efter krisen, och även denna höst kan vi vänta oss spännande, och för Apple viktiga, produktsläpp. Och det är särskilt två produkter som jag kommer hålla ögonen på lite extra i höst.


Iphone 12 blir bättre – så vem behöver en Iphone Pro?

Med höstens Iphone 12-serie ser det ut som att Apples strax-under-premium-klass kommer bli än mer attraktiv, att döma av de rykten som cirkulerat under året.

Den billiga Iphone 11 är alltjämt ett smartare köp än den mycket dyrare Iphone 11 Pro, men det största problemet med ”vanliga” elvan är den lätt mediokra lcd-skärmen. Den som har använt en mobil med oled-skärm rynkar snabbt på näsan åt Iphone 11.

I år kommer elvans efterföljare inte bara i två olika storlekar, Apple kommer också åtgärda elvans största problem. Lcd-skärmen verkar av alla rykten att döma bytas ut mot en oled-skärm – och vips är den billigare modellens största nackdel som bortblåst.

Enligt den ofta citerade analytikern Ming-Chi Kuo kommer höstens Iphone 12-uppställning se ut som följande:

  • Iphone 12: 5,4 tum oled-skärm, dubbelkamera, 5G-uppkoppling
  • Iphone 12 Max: 6,1 tum oled-skärm, dubbelkamera , 5G-uppkoppling
  • Iphone 12 Pro: 6,1 tum oled-skärm, trippelkamera, lidar-sensor, 5G-uppkoppling
  • Iphone 12 Pro Max: 6,7 tum oled-skärm, trippelkamera, lidar-sensor, 5G-uppkoppling

Utöver detta väntas även Iphone 12 få precis samma processor som Pro-serien, och därmed samma prestanda och livslängd. 5G väntas också komma till alla Iphone 12-modeller.

Självklart kommer Apple lägga till nyheter för att göra Pro-serien mer attraktiv, men redan idag är prisgapet stort och de extra funktionerna inte så många. En trippelkamera och lidar-sensor kan nog många leva utan.

Så när Iphone 12 nu väntas åtgärda en av de största bristerna, den sämre skärmen, vem behöver då en Iphone 12 Pro? Den vanliga Iphone 12-serien är höstens klart mest intressanta, och viktiga Iphone.


Mac med "Apple-kisel" – och det är inte bara nya processorn som är intressant

En helt ny typ av Mac är utlovad innan året är slut, en Mac som bryter en 15 år lång historia av Intel-processorer. Med tanke på hur framgångsrika Apple varit med sina egna Arm-baserade A-processorer i Iphone och Ipad, borde ingen ha blivit förvånad när Apple annonserade övergången till sina egenritade Arm-processorer även i Mac.

Självklart är processorn i sig intressant, hur den kommer bli utformad, vilken prestanda den kan ge, samt hur långdragen övergången från Intel till Arm kommer bli i praktiken. Det finns många potentiella problem här att hålla ögonen på, där kompatibilitet är en sådan sak.

Men det är också mer än bara själva processorn som är intressant. Lika viktigt är vad den nya arkitekturen kommer göra möjligt för Mac.

Apple Silicon: Allt om Apples byte till egna Arm-processorer

Än vet vi inte vilken Mac som blir först ut med en Arm-processor, men som vi har skrivit förr är det här en gyllene chans för Apple att rita om och lansera en helt ny, säg, Macbook Pro. När Apple bryter sig lös från Intels arkitektur och kan skapa sin helt egna plattform finns många nya intressanta beslut på Apples ritbord, som förmodligen redan är tagna.

Blir Touch Bar kvar? Knappast i sin nuvarande form, en Mac med Arm-processorer borde inte behöva den T2-processor som styr Touch Bar.

Läs mer! Analys: Skiftet till Apple Silicon kan bli dödsstöten för Touch Bar

Vad händer med priserna? När Apple slipper köpa Intel-processorer till marknadspriser (dock med mängdrabatt, får vi anta) öppnas en möjlighet att tillverka Macar till lägre priser. Finns det en chans till billigare datorer från Apple i framtiden?

Eller är företaget väldigt nöjda med priserna som det är, och istället lägger till komponenter med högre prestanda och kvalitet? Eller ny funktionalitet, som en pekskärm?

Eller kanske har Apple lust att käka upp de nyvunna marginalerna själv, och peka mot höga R&D-kostnader för Apple Silicon? Det skulle inte förvåna.

Vilka andra val gör Apple på Macens insida? En god gissning är att behov av kylning och strömförsörjning kommer minska, så vad gör Apple med den förmodat högre takhöjden? Större batteri? Mindre chassi? Kanske både och.

Det här är den kanske viktigaste tidpunkten för Mac på 15 år, och det sker mitt under det väldigt ovanliga året 2020. Det finns med andra ord all anledning att hålla ögonen klistrade på dessa två viktiga produkter. Framför allt en av dem – första Macen med Arm-processor – kommer säga väldigt mycket om framtida produkter från företaget.

Apple iPhone XR 64GB Pris vid test: 8499 kr.

Bästa pris just nu: 4795 kr