Testad produkt: Elgato Thunderbolt 3 Pro Dock
Pris: Från 3 849 kronor hos Prisjakt.

Usb-c-adaptrar och -dockningsstationer är ofta bra på att ge flera portar av den gamla skolan, som hdmi och vanliga usb typ-a-portar. Det är bra om du har gamla sladdar och hårddiskar som behöver kopplas in, men det ger också färre incitament att ta till sig av de fördelar som trots krånglet ändå finns med usb-c.

Men det ändrar Elgato på med den senaste uppdateringen av företagets Thunderbolt 3-docka. Här med tilläggsnamnet Pro, vilket betyder att vi får ett stort fokus på just thunderbolt 3 och usb-c. Här finns faktiskt fler usb-c- och thunderbolt 3-portar än vad det finns vanliga usb-portar: fyra mot två.

Läs också! Långtidstest: Fyra månader med Macbook Air

Den här dockan är med andra ord rätt val för den Mac-användare som redan tagit steget till usb-c, och vill fortsätta med det. Helt utan gamla usb typ-a blir vi dock inte. På framsidan finns två usb-3-portar av typ-a, lämpliga för att plugga in en hårddisk, usb-minne eller kanske för att ladda telefonen.

Test Elgato Thunderbolt 3 Pro Dock
Foto: ElgatoThunderbolt 3 Pro dock kräver som namnet antyder en Mac med thunderbolt 3-portar, vilket numera inkluderar även senaste generationerna Mac Mini och Macbook Air, utöver Macbook Pro och Imac.

Listan på portar är lång. På framsidan hittar vi:

  • 2 st usb-3.1 gen 1 typ a (5 GB/s, 1,5 A).
  • 1 st 3,5 mm kombinerat hörlursuttag och mikrofoningång.
  • Sd-kortläsare (UHS-II).
  • Mini-sdkortläsare (UHS-II).

På baksidan:

  • 2 st thunderbolt 3-portar (med stöd för att ladda vår dator med upp till 85 watt).
  • 2 st usb-c-3.1 gen 2 (10 gb/s, 1,5A).
  • 1 st. Displayport 1.2 (4k 60 Hz, med stöd för hdmi 1,4b upp till 4k 30 Hz).
  • 1 st. Gigabit ethernet.

Displayport istället för hdmi stämmer kanske väl överens med dockans proffsiga framtoning, men vi skulle gärna se hdmi också. Det finns dock adaptrar att skaffa för det.

Båda thunderbolt 3-portarna är givetvis fullvärdiga portar med allt som standarden ska ge stöd för: Överföringshastigheter i upp till 40 gb/s, stöd för usb-c gen 2, 5k-stöd för externa skärmar, displayport (4k, 60 Hz) och att strömförsörja tillbehör med upp till 15 watt. Och med både displayport och thunderbolt kan vi driva två 4k 60 Hz-skärmar samtidigt, inte illa.

En av portarna används dock för att koppla dockan till datorn. Men att en blir ledig är ändå bättre än många konkurrenter.

För att koppla till datorn medföljer en 70 centimeter lång thunderbolt 3-sladd. När de flesta skickar med en 50 centimeter kort sladd tackar vi för 20 centimeter extra sladd här.

Missa inte! Bästa vpn för Mac: Vi testar 8 tjänster för privatare surf

Test Elgato Thunderbolt 3 Pro Dock
Med Elgatos tillhörande program för menylisten kan vi mata ut dockan inklusive alla tillkopplade prylar med ett tryck. Rekommenderas!

En dockningsstation för skrivbordet

Det här är så klart mer att klassa som en skrivbordsdocka som kräver en egen sladd till väggen (ett test av mer portabla dockor hittar du här). Men i kategorin skrivbordsdocka är det här ändå en mycket kompakt sak, på mindre skrivbord tar Elgatos docka inte alltför mycket plats och det uppskattar vi.

Med Pro i namnet kommer dockan också i en mörkgrå färg som matchar rymdgrå Macar hyfsat bra. Vi gillar att den är diskret utan dioder som lyser och blinkar ilsket någonstans.

Vi klarar att köra både en 4k-skärm, ladda och driva vår dator, säkerhetskopiera samt köra två filöverföringar över usb samtidigt utan att Elgato-dockan storknar. Bra, men vi hade inte förväntat oss något annat för detta pris. Dockan kostar 3 850 kronor, nästan 700 kronor mer än vad samma docka utan det Pro-beteckningen ger: mörkgrå färg och de extra thunderbolt 3- och usb-c-portarna.

Prislappen är egentligen det största problemet. Nästan 4 000 kronor gör den svår att motivera för många vanliga användare istället för några av de bra, portabla usb-c-dockor som finns, exempelvis Satechi Pro Hub som köps för under tusenlappen.

Elgato Thunderbolt 3 Pro Dock Pris vid test: 3849 kr.

Bästa pris just nu: 3847 kr