I går kväll publicerade Apple ett brev till investerare som reviderar den förväntade försäljningen under julkvartalet. En vinstvarning, helt enkelt.

Försäljningen under kvartalet har inte levt upp till förväntningarna på grund av flera orsaker, men Tim Cook skriver att nästan hela förklaringen ligger i ”Storkina” (det vill säga Kina, Hong Kong, Macau och Taiwan). Ekonomisk nedgång, Trumps handelskrig och numera även bojkotter har gjort att över 100 procent av minskningen i årsomsättning som nu väntas kommer därifrån.

Det här har fått några investerare att gå i taket och juristbyrån Bernstein Liebhard har redan startat en utredning om investerarbedrägeri. I början av november efter Apples kvartalsrapport för fjärde kvartalet sade Tim Cook att Kina hade gått starkt och att försäljningen växte 16 procent under det kvartalet, men nämnde ingenting om en nedgång den sista tiden.

Bernstein Liebhard vill ta reda på om företagsledningen redan då i november visste om att Kina-försäljningen var på väg ner och valde att mörka det.

Vid Nasdaq OMX-börsens stängning i går låg Apples aktiekurs på 158 dollar. I efterhandeln efter Apples besked har den hittills sjunkit till 146 dollar.