Facetime har i flera år varit det smidigaste sättet att samtala med röst och video på IOS och Mac, men för samtal med fler än två deltagare har du varit tvungen att använda en annan tjänst som Skype eller Whatsapp. Men med två uppdateringar under hösten har Facetime äntligen fått stöd för gruppsamtal med upp till hela 32 deltagare. Så här fungerar det.

Vad som krävs för gruppsamtal

För att kunna starta eller gå med i ett gruppsamtal med Facetime måste du ha en Mac med Mac OS 10.14.1 eller senare, eller en Iphone eller Ipad med minst IOS 12.1.

För videosamtal är hårdvarukraven lite högre än röstsamtal. Du måste då ha en Iphone 6S eller senare, Ipad Pro, Ipad Air 2 eller Ipad Mini 4. Äldre enheter som Iphone 6 och Ipad Air (första generationen) kan gå med i samtal men får nöja sig med bara ljud.

Ju fler deltagare desto högre blir kravet på bandbredd för att det ska fungera smidigt och med hög kvalitet. Bäst är att vara ansluten till snabbt bredband via wifi, men med bra täckning på 4g-nätet ska det också gå bra.

Så startar du ett gruppsamtal

Om du vill använda din Iphone eller Ipad kan du använda antingen någon av apparna Facetime eller Meddelanden.

Starta gruppsamtal

Appen Facetime är det nog inte många som har rört, eftersom Facetime-samtal går lika bra att ringa från vanliga telefonappen. Men med gruppsamtal har appen plötsligt fått en orsak att finnas. Tryck på plus-knappen uppe till höger och välj vilka deltagare du vill ringa. Tryck sedan på Ljud eller Video så är du igång.

I Meddelanden kan du starta en ny gruppchatt eller öppna en existerande. Tryck på ikonerna längst upp i mitten för deltagarna och välj ljud eller Facetime.

På Mac gör du likadant med programmen Facetime eller Meddelanden. I Meddelanden klickar du på Detaljer längst upp till höger för att få fram knapparna för att starta Facetime-samtal (här kan du även ge gruppchatten ett namn för att enklare hitta den bland alla öppna chattar i listan om det är en grupp du ofta pratar med).

Så lägger du till fler deltagare

Du kan även lägga till nya deltagare i ett pågående samtal. Det fungerar även om du har startat ett vanligt tvåvägssamtal via appen Telefon.

Lägg till fler deltagare

På Iphone X, Iphone XS, Iphone XS Max och Iphone XR, samt på nya Ipad Pro, öppnar du ytterligare samtalsalternativ genom att trycka en gång på skärmen och sedan svepa uppåt från det grå området längst ner (som indikeras med en liten flärp).

På äldre enheter utan Face ID öppnar du alternativen genom att trycka på mer-knappen (tre punkter).

På Mac klickar du på den lilla knappen längst ner till vänster som ser ut som ett fönster med en sidopanel. Då visas just en sådan sidopanel, där du kan välja att lägga till fler personer.

Gruppsamtal

Så fungerar gruppsamtalet

När du väl deltar i ett gruppsamtal visas du själv i en ruta längst ner till höger. Andra deltagare visas i rutor som sorteras utifrån aktivitet. De som talar mest blir störst och de som bara följer med och lyssnar blir minst. Om du bara har några få deltagare samsas alla på hela skärmen, men så fort det är några stycken kommer de som talar sällan hamna i en rad av små rutor längst ner. Facetime sorterar själv om deltagare allt eftersom olika personer pratar. Du kan även manuellt placera en deltagare längst fram genom att dubbelklicka på den.

De nya augmented reality-effekter som IOS 12 lade till i Facetime fungerar även i gruppsamtal, så du kan till exempel byta ut ditt ansikte mot en memoji om du har en Iphone X eller senare.