Sedan Mac OS X släpptes för snart 20 år sedan har systemet haft en inbyggd mediaspelare – Quicktime Player. Och nästan lika länge har de som behöver lite mer kontroll över uppspelningen och vill spela fler format valt att skaffa öppna källkodsprogrammet VLC.

VLC hade tidigare en utmanare i Mplayer, som dock är avdankat och har dåligt rykte eftersom ett skadeprogram för Mac spreds under samma namn. Det finns också kommersiella alternativ, men få användare har velat betala för något när VLC har varit så bra. Programmet är dock aningen omacigt, och nu har det för första gången fått en riktigt macig utmanare som också är öppen källkod.

Iina har utvecklats enbart för Mac och använder Apples senaste ramverk och kodbibliotek för att passa in bland moderna Macprogram. Grunden kommer från projektet mpv som i sin tur är en vidareutveckling av Mplayer.

Det gör dock inte att programmet är minimalistiskt till funktionen. Här finns allt från stöd för nästan alla videoformat till funktioner som ljudfördröjning, stöd för undertexter och tonvis med inställningar.

Version 1.0.0 har precis släppts, och lär fortfarande ha en och annan bugg även om det ser rätt slipat ut. Du kan följa utvecklingen på Github.