Handelskriget mellan USA och Kina har komplicerats sedan Kanada anhöll Huaweis finansdirektör och styrelseledamot Meng Wanzhou på amerikanska åklagares begäran. Det har lett till att kommunistpartiet uppmanar kinesiska företag att visa sin solidaritet med Huawei och motstånd mot USA, rapporterar Nikkei Asian Review.

Många företag har därför börjat ge sina anställda rabatt på Huawei-produkter. Kanske mest extremt är elektroniktillverkaren Shanghai Youluoke Electronic and Technology som betalar hela priset på upp till två Huawei-mobiler.

Ett bryggeri i Henanprovinsen ger både anställda och kunder gratis alkohol till ett värde av 30 procent av inköpspriset för Huawei-produkter mot uppvisande av kvitto.

Några företag har också valt att se Apple som en symbol för USA och bojkottar företaget. En maskintillverkare i Shenzhen har hotat att konfiskera anställdas Apple-produkter och sparka de som vägrar. Företagen Menpad och Shenzhen Yidaheng Technology har också lovat att straffa anställda som skaffar Apple-produkter.