Varje år köper Apple upp ett gäng företag av olika storlek. Då och då handlar det om ett stort förvärv av något mer eller mindre välkänt företag, men ofta är det små okända företag vars idéer, personal, teknik eller patent passar in i Apples strategi.

Här samlar vi de företagsförvärv som har rapporterats under året, och vad köpen kan innebära för Apples produkter framöver.

Missa inte! Apple-året 2018: Alla överraskningar, toppar och dalar


Akonia Holographics

Det här företaget utvecklade teknik för augmented reality-glasögon, något det länge har gått rykten om att Apple jobbar på. Med runt 200 patent på olika relaterade tekniker kan det handla lika mycket om att bygga upp en defensiv patentportfölj som att faktiskt använda teknikerna.


Asaii

Asaii

Företagets avancerade algoritmer ska kunna förutse vilka artister som kommer slå igenom innan någon annan kan se det. Apple rapporterades ha köpt hela företaget, men i själva verket var det dess grundare som hade anställts. Men det är ingen långsökt gissning att Apple vill åt deras expertis för att förbättra Apple Music.


Buddybuild

Det här Vancouver-baserade företaget utvecklade en plattform som hjälper IOS-utvecklare, en mycket viktig målgrupp för Apple vars App Store är en av pelarna som bär upp Iphones framgång. Buddybuilds utvecklare ingår nu i Xcode-gruppen på Apple, och kan förhoppningsvis hjälpa till att göra livet lättare för de miljoner utvecklare som tar fram IOS-appar.


Platoon

Denzyl Feigelson hade jobbat på Apple i över 15 år när han slutade och grundade Platoon tillsammans med Lovefilms medgrundare Saul Klein. Företaget upptäcker nya artister och hjälper dem hitta en större publik innan de skriver kontrakt med skivbolag, och kommer säkert ha en liknande roll på Apple.


Silicon Valley Data Science

VD:n och ”några dussin” andra medarbetare från firman anställdes av Apple i början av året, även om Apple inte köpte upp firman helt och hållet. Jobbade med reklamrelaterad dataanalys, så deras bidrag kommer förmodligen inte synas utåt.


Silk Labs

I november rapporterades att Apple hade köpt det här företaget som startades av tre före detta Mozilla-utvecklare och utvecklade artificiell intelligens som kan köras på klen hårdvara. Med starkt fokus på integritetsskyddande AI passar det som hand i handske på Apple.


Shazam

Utan tvekan det mest synliga köpet. Presenterades förra året men på grund av en utredning av EU-kommissionen dröjde det tills september innan det var genomfört. Shazam ingår i Siri men finns fortfarande som fristående app även för Android och är numera reklamfritt. För Apple handlar det så klart mycket om att driva mer trafik till Apple Music.


Spektral

Spektral

Danska Spektral utvecklade en teknik för att automatiskt maska bort bakgrunden från foton, en teknik som kan göra nytta i många av Apples appar och program, inte bara kameraappen på IOS.


Texture

Texture

Texture har utvecklat en plattform för digitala magasin, i stil med Readly och Qiozk. Sedan köpet har Windowsversionen släckts ner och Texture väntas ha en viktig roll i Apples större satsning på läsning i det som började med Apple News.